Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra, yapıda yasal olarak oturumun başlayabilmesi iskan alınması gerekiyor. Peki iskan alınması ne kadar sürer? diyorsanız işte yanıtı…
İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan herhangi bir yapının belirli şartlara uygunluğuna göre belediye tarafından verilen onay belgesine iskan deniyor.
Yapıya iskanın verilebilmesi için belirlenen kriterlerin gerekli yönetmeliklere uygun olarak düzenlenmesi önem teşkil ediyor. Bir binanın kat mülkiyeti tapusu alabilmesi için de mutlaka iskan ruhsatının bulunması gerekiyor.
Yapı iskan ruhsatında, inşaatın bitim tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahiplerinin bilgileri yer alıyor.
İskan ruhsatı alınmamış yapılara ciddi yaptırımlar uygulanıyor. İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden uyguluyor, elektrik faturası da aynı şekilde yüksek tarifeden ödeniyor.
İskanı almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin bir dilekçeyle Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor. Peki iskan alınması ne kadar sürer? diyorsanız işte yanıtı…
Tasdikli projesine uygun yapıldığı takdirde, yapıya iskan alınıyor. İskan ruhsatının düzenlemesi ve projeye uygun sonucunun gelmesi 30 günlük bir sürede gerçekleşiyor.
İskanı olmayan daireye kredi çıkar mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın