Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği esaslarına göre binalarda ısı yalıtım projesi zorunlu tutuluyor.Peki ısı yalıtımı yaptırmamanın cezası nedir?
Mantolama olarakta ifade edilen ısı yalıtım uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor.
Isı yalıtımı tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacı ile yapılıyor. Buna karşın binada bir dairenin korunması için yapılmıyor.
Anayapının izolasyonu için yapılan masraflar ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor.
Dairelerin tavanları nasıl ortak alanlar kısmına girmiyorsa, dükkan tavanları da ortak alanlar kapsamına girmiyor. Dolayısı ile orada yapılacak ısı yalıtım işleminin kat malikleri kurulu tarafından değil, oranın kat maliki tarafından karşılanması gerekiyor.
2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği esaslarına göre yapılar için ısı yalıtımı uygulaması zorunlu hale geliyor. Yeni yapılan binalar Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ne göre inşa ediliyor.
Eski binaların ise 2017 yılına kadar ısı yalıtımı yaptırması gerekiyor.Peki ısı yalıtımı yaptırmamanın cezası nedir?
Mantolama yapılmayan binalara yasal yaptırımlar arasında; alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılmıyor ve doğal gaz, kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.
Apartman ısı yalıtım kararı nasıl alınır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın