Binalardaki ısı kayıplarının azaltılması, enerji tasarrufu sağlanabilmesi için ısı yalıtımı yapılıyor. Peki ısı yalıtımı içten mi dıştan mı yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Binalar kışın soğuyor, yazın ise ısınıyor. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evlerin soğumaması için ısıtıyor, yazın ise ısınan evlr klimalarla soğutuluyor.
ısı yalıtım uygulamasıyla kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcanılan enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler alınıyor.
Evlerde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketiliyor. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabiliyor.
Peki ısı yalıtımı içten mi dıştan mı yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Bir yapıya dıştan ısı yalıtımı yapılması daha verimli oluyor. Bunun sebebi ise bu şekilde binanın kabuğunun bir manto gibi giydirilmesi ve böylece dış hava koşullarından kesintisiz bir şekilde yalıtılması olarak iafde ediliyor.
Bina kabuğunun da ısı depolama kapasitesinden faydalanılıyor. İç ortamlar daha geç soğuyor, ayrıca mantolama ile bina taşıyıcı elemanları dış hava koşullarının yıpratıcı etkisinden ve korozyondan korunuyor.
İçten yalıtım ise konferans salonu, sinema, tiyatro gibi sürekli kullanılmayan, geçici hızlı ısınmanın gerektirdiği zaruri durumlarda tercih ediliyor.
Isı yalıtımının faydaları nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın