Isı pay ölçerin çalışma prensibi!

Isı pay ölçerin çalışma prensibi

Bir çok binada kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan ısı ölçer sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor. Peki ısı pay ölçerin çalışma prensibi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Isı pay ölçerin çalışma prensibi!
Apartmanlarda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarının dağılımı için ısı pay ölçer sistemi kullanılıyor. Isı pay ölçer sistemi herkesin kullandığı enerji kadar bedel ödemesini sağlıyor.

Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor. Bu sistemle her ev kendi payına düşen enerji masrafını karşılamış oluyor.

Merkezi sistem ısıtma pay ölçer kullanımı, Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılındaki ilgili yönetmeliklerle zorunlu hale getirildi. Peki ısı pay ölçerin çalışma prensibi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Merkezi sistemle ısınan binalarda bugüne kadar genellikle yakıt bedelleri metrekare üzerinden hesaplama yapılıyordu. Yeni sistemde ise her radyatöre bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı üzerinden ödenecek yakıt tutarı hesaplanıyor. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarlayan seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor. Bu ekipman sayesinde dairelerin ısı tüketimi eve girilmeden ölçülebiliyor.

Isı pay ölçer çalışma prensibi kapsamında 2 ayrı mekanizmadan oluşuyor. Bunlardan biri pay ölçer cihazı diğeri ise termostatik vana. Isı pay ölçer sistemiyle içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. Böylece ortamın sıcaklığı istenilen ayarda tutulabiliyor. Bu yöntem sayesinde enerji tasarrufu da sağlanıyor.

Isı pay ölçer sisteminde termostatik vana 1 ila 5 arasında bulunan kademelerle kullanılıyor ve ilk kademe sıcaklık minimum 15 derece oluyor. Zaten yönetmeliğe göre de sıcaklık 15 derecenin altına indirilemiyor. Kullanılmayan boş evlerde ise bu ayar 1. kademede tutulabiliyor.

Isı pay ölçer nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com