İçinde bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlayan ve aynı zamanda enerji tasarrufu yapan sistem ısı pay ölçer oluyor.Peki ısı pay ölçer nereye takılır? diyorsanız işte yanıtı…
Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getiriliyor. Bu hususla ilgili Kanun Maddesi şu şekilde:
“Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.”
Merkezi sistemle ısıtılan evlerde gelen yüksek faturalara ‘herkes ısındığı kadar ödesin’ itirazı ile geliştirilen, doğalgaz peteklerine konularak konutun ısı payını ölçen sistem olarak da ifade ediliyor.
Isı faturası daire bazında çıkmaya başlayınca, daire sakinleri otomatik olarak ısı israfını önlüyor. Pay ölçer bulunan evlerde sıcaklayınca cam açmak yerine, kalorifer kısılıyor. Peki ısı pay ölçer nereye takılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kalorifer peteklerinin bulunduğu tüm ev ve yapı tiplerinde ısı pay ölçer kullanılabiliyor. Isı pay ölçer sistemi iki ayrı mekanizmadan oluşuyor. Bunlarda ilki pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor.
Isı pay ölçer sistemi sayesinde içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. Böylece ortamın sıcaklığı istenilen ayarda oluyor. Bu yöntem sayesinde enerji tasarrufu da sağlanıyor.
Eski binalarda ısı pay ölçer zorunlu mu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com