Mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiler 25 Mayıs’tan itibaren şantiyeye giremeyecek. 1 milyon işçiden sadece 40 bini belge almış durumda. İşçilerin büyük bölümünün hâlâ belgeden haberi yok…
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca tehlikeli 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesini zorunlu hâle getiren ve 25 Mayıs 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar 25 Mayıs 2016’dan itibaren çalıştırılamayacak. Belgesiz işçi çalıştırılması durumunda ise işveren her işçi için aylık 500 lira ceza ödeyecek. 25 Mayıs’a kısa bir süre kaldı ancak bu kapsama giren 1 milyon işçiden şu ana kadar yalnızca 40 bini belgesini almış durumda.
İşverenin erteleme beklentisi var
Yeterlilik belgesine sıcak bakmayan müteahhitler, uygulamanın erteleneceği görüşünde. İşçilerin ise büyük bölümü durumun ciddiyetinden haberdar değil, bazıları ise sınavları geçerek sertifikalarını aldıklarını aktarıyor. İşte tarafların görüşleri…
‘İşveren bir şey söylemedi’
Murat Aydın, iskele kurum elemanı. Henüz belgesini almamış. Artık sertifikasız çalışamayacağını hatırlattığımızda “Vakit olmuyor. Bu kadar ciddi olduğunu sizden öğrendim. İşveren de söylemedi’’ diyor.
‘Belge için bilgi veren olmadı’
Alçı ustası Sinan Sancak 15 yıldır bu sektörde çalışıyor. Sancak “Mesleğimle ilgili yeteri kadar bilgim var. Bugüne kadar sertifika ile çalışmadık ki. Sertifika konusunda bizi bilgilendiren kimse olmadı’’ diyor.
‘Çalışamayacağımı bilmiyordum’
18 yaşındaki Gündüz Bey, ise bir yıldır şantiyelerde elektrik işlerinde çalıştığını söylüyor ancak sertifikasını henüz almamış. Gündüz “Mayıs’tan sonra çalışamayacağımı bilmiyordum” diye konuşuyor.
‘Belgemi aldım bilgilendim’
24 yaşındaki elektrikçi Hamil Eray, 1 yıldır inşaat sektöründe çalışıyor. O da eğitimlere katılıp sertifikasını alanlardan. ‘’Mesleğimle ilgili yeni şeyler öğrendim, iş güvenliği konusunda bilgilendim” diyor.
‘İş çıkışı eğitime gittim, aldım’
10 yıldır kalıpçılık yapan Kadir Bey sertifikasını alan 40 bin işçiden biri. Kadir Bey şöyle konuşuyor: “Yeterlilik belgesini almak için akşamları işten sonra eğitimlere gittim ve sertifikamı aldım. Mesleğim için faydalı olduğunu düşünüyorum, diğer arkadaşlarım da eğitimlere gitmeli.”
‘İşveren de işçi de duyarsız’
YASAĞIN başlamasına kısa bir süre kalmasına rağmen yeterlilik belgesi alan işçi sayısının yüzde 4’te kalmasını değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, uygulamaya yönelik bir duyarsızlığın olduğuna dikkat çekiyor. Tellioğlu, “Devlet üzerine düşeni yaptı 3 kez ücretsiz sınav ve başarısız olunması durumunda ücretsiz eğitim hakkı veriyor. İşverenler ve işçilerde ise bir duyarsızlık söz konusu. Bu uygulamanın işçiye faydası kalifiye eleman konumuna gelmeleri ve iş güvenliği konusunda bilgilenmeleri.
Ayrıca alacakları sertifika yurt dışında da geçerli olduğu için orada da iş bulma imkanları olacak. İşverenlere faydası ise daha kaliteli elemanlara sahip olacak olmaları ve iş kazalarının azalması. Bu çalışma belki iş kazalarını sona erdirmeyecek ama azaltacak” diye konuşuyor. Tellioğlu “25 Mayıs ciddiye alınmıyor. Süre uzatılır, ertelenir diye bakılıyor. Devlet bu konuda sıkı olmalı” diye ekliyor. DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş Genel Sekreteri Eyüp Kantar ise “Verilen süre yeterli değil. AB’ye uyum çerçevesinde bu adım atıldı ancak ‘Kervan yolda düzülür’ mantığı ile yola çıkıldı. Bu şekilde çözüm zor” ifadelerini kullanıyor.
Belge şartı olan bazı meslekler
MESLEKI yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında şunlar bulunuyor: Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü.
Yeni Yüzyıl