İrtifak hakkı, hak sahibine gayrimenkulü üzerinde kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak biliniyor. Peki irtifak hakkı devredilir mi? İşte irtifak hakkının devri…
İrtifak hakkının devri!
İrtifak hakkı; Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmaz malın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor.
Bu hak, bir taşınmaz mal üzerinde kullanım veya mülkiyete özgü bazı hakların kullanılmasından kaçınmayı gerektiren ve diğer bir taşınmaz veya kişi yararına ayni hak olarak adlandırılıan hakların tümünü kapsıyor. Uygulama aşamasında ‘kullanma hakları‘ olarak da adı geçebiliyor.
İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmesine bağlı olup, irtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor.
Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Aynı zamanda irtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki irtifak hakkı devredilir mi? İşte irtifak hakkının devri…
Devri yasaklanmamış olan irtifak haklarının bedelli ya da bedelsiz devri mümkün olabiliyor. Medeni Kanun esasları gereğince geçit, kaynak ve üst hakkı aksi kararlaştırılmadıkça bir başkasına devredilebiliyor.
İrtifak hakkı sözleşmesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com