İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak olarak ifade ediliyor.İrtifak hakkı Medeni Kanunun 779. maddesinde şu şekilde tanımlanıyor:
“Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar”.
İrtifak hakkı, hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı sağlıyor.
Bir başla deyişle irtifak hakkı; gayrimenkul sahibinin ilgili mülkü bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde kuruluyor.
Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde arzi irtifak hakkı ile ilgili talepler için ilk başvuru bu bürolardan birine yapılıyor. Eğer lisanslı büro kurulmamışsa başvuru kadastro müdürlüğüne yapılıyor. Ayrıca şahsi irtifak hakkı için talep edilecek haritalar için de başvuru kadastro müdürlüğüne yapılıyor.
İrtifak hakkı işlemi; teknik yönü olması sebebiyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiriyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın