İrtifak hakkı ayni haklar içerisinde irtifak kurulan lehine sağlanan sınırlı bir ayni hak olarak ifade ediliyor. Hak sahibine o taşınmaz üzerinde kullanma, yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak tanımlanıyor.
Ayni haklar, sınırsız ve sınırlı olmak üzere iki ana başlık altında toplanıyor. Sınırsız ayni hak, sadece mülkiyet hakkında söz konusu oluyor. Sınırlı ayni haklar ise, irtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz yükü olmak üzere üç gruba toplanıyor.
İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmesiyle ilgili oluyor. Ayrıca irtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi şartı da bulunuyorç
İrtifak hakkının kurulması işlemi için, taşınmaz malın bulunduğu İl defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Peki irtifak hakkı için gerekli belgeler nelerdir?
İrtifak hakkı için gerekli belgeler şu şekilde:
-Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
-Taşınmaz malların maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,
-Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nufus kaydı örneği ve kimliği,
-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği gerekiyor.
İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın