Bankalar alınan konut kredilerinin karşılığında konuta ipotek koyuyor. Peki ipotekli konuta kredi verilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Konut kredisi kullanılarak satın alınmış bir gayrimenkul üzerinde kredi kullandıran banka mutlaka ipotek koyuyor. Kullanılan kredinin teminatı olarak banka kredinin tamamı ödenene kadar ipotek ile krediyi güvence altına almış oluyor.
Bankalar tarafından verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için gayrimenkul ipotek ettirilebiliyor.Peki ipotekli konuta kredi verilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kredi kullanarak satın alınan konuta banka, kullanılan kredinin tutarı kadar birinci dereceden ipotek tesis ediyor. Kredi almak için ipotek koyan bankaya ya da istenilen başka bir bankaya başvuru yapılıyor.
Banka, alıcı için krediye onay verirse, ipotek koyan banka yeni bankayla görüşüyor ve satıcıya verilecek nakit para bloke çek olarak tahsis ediliyor ve tapuda konuta ikinci dereceden ipotek konuluyor.
Alım satım işlemleri tamamlandıktan sonra konut üzerindeki ikinci ipotek kaldırılıyor ve birinci ipoteğin yerini almış oluyor. Fakat birinci dereceden ipotekli konuta kredi onayı verip vermeme yetkisinin tamamen banka inisiyatifinde olduğunun da unutulmaması gerekiyor.
İpotekli konut satışı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com