Bir gayrimenkul üzerinde borç dolayısı ile ipotek kurulabiliyor. Peki ipotekli gayrimenkule haciz gelir mi? İpotekli eve haciz konulur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Bir gayrimenkulün ipotek edilmesi, ile alacaklı alacağını teminat altına almış oluyor. Borcun ödenmemesi halinde ipotek edilen gayrimenkul satılarak borç tahsil ediliyor.
İpotek belgesi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşiyor. Bu şekil şartlarına uyulmadığı takdirde, ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz sayılıyor.Peki ipotekli gayrimenkule haciz gelir mi? İpotekli eve haciz konulur mu? diyorsanız işte yanıtı…
İcra Kanunu esasları gereğince üzerinde haciz veya ipotek olsa da; söz konusu mallar, kişinin malvarlığına dahil edilip; üzerine haciz konulabiliyor.
Söz konusu mal eğer ipotekli gayrimenkul ise ve bir başkası tarafından haczedilirek, durum icra yolu ile satışa kadar giderse; satışta, ipotekli alacaklının alacağı, öncelikli oluyor.
Buna göre gerçekleşen satış parasından ilk alacağını, ipotekte ilk sırada olan kişi alıyor.Ancak üzerine haciz konan gayrimenkulün tek mesken olması halinde İcra Hakimliği’ne şikayet yoluyla, bu gayrimenkulün tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın