İpotekle mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınabiliyor.
Gayrimenkullerin üzerine konulan ipotek, alacaklıya taşınmazın paraya çevrilmesi hakkını veriyor.Borçlunun borcunu ödeyememesi halinde banka eve el koyarak satışını yapıyor.
Peki ipotekli eve haciz konur mu? İpotekli eve haciz gelir mi? diyorsanız işte yanıtı..
İpotekli eve bir başka borç sebebiyle icra gelebiliyor. İpotekli ev bir başkası tarafından haczedilirek, durum icra yolu ile satışa kadar giderse; satışta, ipotekli alacaklının alacağı, öncelikli oluyor.
Buna göre gerçekleşen satış parasından ilk alacağını, ipotekte ilk sırada olan kişi alıyor.Fakat üzerine haciz konan evin tek mesken olması halinde İcra Hakimliği’ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor.
Uygulamada, borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği yolunda bilinen bu kuralın istisnaları ise şu şekilde;
*İpotek verilmesi durumunda itiraz edilemeyeceği
*Evin değerinin fazla olması halinde, satışın yine de yapılarak, borçluya, küçük de olsa bir konut alacak kadar para ayrılması,
*Borçlu aleyhine yapılan takip kesinleşirse alacaklının talebi ile sahibi olduğu konuta haciz tatbik ediliyor, bu da tapuya işleniyor. Ancak 2 sene içinde hukuki işlem yapılmazsa haciz kendiliğinden kalkıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın