Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem oluyor.Peki ipotekli eve haciz konur mu? diyorsanız işte yanıtı..
İcra ve İflas Kanunu esasları gereğince borçludan borcunu tahsil etmek isteyen alacaklılar, İcra’ya müracaat edebiliyor. Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işlem olan haciz adını alıyor.
İcra dairesi talepten nihayet üç gün içinde haczi yapıyor. Haczedilecek mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor. Bu halde hacizle ilgili itirazlar ve şikayetler istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözümleniyor. Resmî sicile kayıtlı malların haczi, takibin yapıldığı icra dairesince, kaydına işletilmek suretiyle doğrudan da yapılabiliyor.
Haciz sürecinde borçluya ait haczedilen mallar, alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Söz konusu mallar yed-i emin olarak tabir edilen; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor. Satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.Peki ipotekli eve haciz konur mu? diyorsanız işte yanıtı..
İcra ve İflas Kanununa göre üzerinde haciz veya ipotek olsa da; söz konusu mallar, kişinin malvarlığına dahil edilip; üzerine icra takibi başlatılabiliyor. Fakat üzerine haciz konulan evin tek mesken olması halinde İcra Hakimliği’ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor.
Hacizde evden alınamayacak eşyalar nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın