Bir gayrimenkulün ipotek edilmesi ile alacaklı alacağını teminat altına almış oluyor.Peki ipotekli ev haczedilir mi? İşte ipotekli evin haczi..
Bir taşınmazın ipotek edilmesiyle alacaklı alacağını güvence altına almış oluyor. Borcun ödenmemesi halinde ipotek edilen gayrimenkul satılarak borç tahsil ediliyor.
Bu süreçte alacak sona erince ipotekli gayrimenkulün maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebiliyor.
Borçtan şahsen sorumlu olmayan rehinli gayrimenkul maliki, borçluya ait şartlar içinde borcu ödeyerek gayrimenkulün üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını isteyebiliyor.Alacak, borcu ödeyen malike geçmiş oluyor.Peki ipotekli ev haczedilir mi? diyorsanız işte yanıtı..
İcra Hukuku esaslarına göre üzerinde haciz veya ipotek olsa da; söz konusu mallar, kişinin malvarlığına dahil edilip; üzerine haciz konulabiliyor.
Hacze konu olan mal; İpotekli gayrimenkul ise ve bir başkası tarafından haczedilirek, durum icra yolu ile satışa kadar giderse; satışta, ipotekli alacaklının alacağı, öncelikli oluyor.
Ancak haciz konan gayrimenkulün tek mesken olması halinde İcra Hakimliği’ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor.
İpotekli taşınmaz satılabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın