Bir arsaya ev yapılabilmesi için hazırlanan mimari projeye ruhsat izninin alınması gerekiyor. Ancak bazı arsalar ipotekli olabiliyor. Peki, ipotekli arsaya ev yapılır mı?
İpotekli arsaya ev yapılır mı?
Bir arsaya ev yapılabilmesi için hazırlanan mimari projeye ruhsat izninin alınması gerekiyor. Ancak bazı arsalar ipotekli olabiliyor. Peki, ipotekli arsaya ev yapılır mı? İpotekli arsaya ev yapılabilmesi için ne gerekir?
İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesine deniyor. Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etmek imkanına sahip oluyor.
Bir arsanız olduğunu ancak üzerinde ipotek olduğunu düşünelim. Bilindiği üzere arsa üzerindeki ipoteğin krediden kaynaklı olması halinde, ipotek borç bitine kadar devam ediyor.
Borcun bitmesi halinde söz konusu mal üzerindeki ipotek kaldırılarak sahibi adına tescil ediliyor. Ancak borç bitmeden de arsa üzerinde ev yapılması mümkün olabiliyor.
İpotekli arsaya ev yapmak için öncelikle kredi kullanılan kuruluş ile görüşülmesi gerekiyor. Yapılan görüşmede bankadan muvafakatname alınıyor.
Konut kredisi borçlusunun ve/veya ilgili müteahhitin farklı teminatları vermesiyle kredi kuruluşları bu hususta muvafakatname verebiliyor.
Bu nedenle kredi ile alınan arsa üzerinde ev inşa edilebilmesi için ilgili bankalarla irtibata geçilmesi gerekiyor.
Ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın