Medeni Kanun kapsamında ipotek ile ilgili yasal esaslara yer veriliyor. Peki ipotek ne demektir? İpotek nasıl kurulur? diyorsanız işte ipoteğe ilişkin bilinmeyenler..
Mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak ipotek ile teminat altına alınabiliyor.
İpotek işleminin konusu taşınmaz niteliğinde olan bağımsız ve sürekli haklar oluyor. Bir taşınmaz malın ipotek altına alınabilmesi için o taşınmazın tapuda kayıtlı olması şartı bulunuyor.
İpotek kurulması anında mevcut veya ileride oluşacak veya oluşması muhtemel alacaklar için kurulabileceği gibi, belli olmayan veya değişebilen alacaklar için de tesis edilebiliyor.
Taşınmaz ipotek edilirken hangi ipotek derecesine kaydedilirse o derecenin ifade ettiği kuvvetle teminat teşkil etmiş oluyor. Derecelerden birinin boşalması durumunda bir alttaki derecede bulunan ipotek boşalan dereceye geçemiyor.
Bankalar tarafından veya kamu kurum kuruluşlarınca verilen kredilere karşılık teminat verilen taşınmazların ipotek işlemlerinde resmi senet düzenlenmiyor.Hisseli mülkiyete konu olan bir taşınmaz malın paydaşları kendi paylarını ipotek verilebiliyor.
İpotek koymak için dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın