İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir gayrimenkulün teminat gösterilmesi işlemi oluyor.Peki ipotek nasıl paraya çevrilir? diyorsanız işte yanıtı…
Bankadan konut kredisi kullanılarak ev alındığında bankalar alınan gayrimenkule ipotek koyuyor. Kullanılan kredinin miktarına göre belirlenen ipotek bedeli ile banka vermiş olduğu borcun geri alınmasını garanti altına almış oluyor.
Bunun dışında banka haricindeki borç alımlarında ve ticari faaliyetlerde de gayrimenkul teminat olarak gösterilip ipotek tesis edilebiliyor. Gayrimenkulün borcunun tamamen bitmesiyle gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılıyor.Peki ipotek nasıl paraya çevrilir? diyorsanız işte yanıtı…
İpotekli alacaklı, borçluları hakkında ya ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilâmsız takipte bulunabiliyor ya da ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilâmlı takipte bulunabiliyor. Her iki takip de, alacaklının takip talebi başlamış oluyor.
1) Alacak veya ipotek hakkı veya her ikisi bir ilâm ya da ilâm niteliğindeki bir belgede tesbit edilmişse,
2) İpotek kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını içeriyorsa,
3) İpotek kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını içermese dahi, borçlu câri hesap veya kısa, orta, uzun vâdeli kredi şeklinde işleyen ‘nakdî veya ‘gayrinakdî bir kredi’yi kullandıran taraf, borçluya ‘câri hesabın kesilmesine’, ‘kısa, orta, uzun vâdeli kredi hesabının muaccel kılınması’na ilişkin hesap özeti’nin veya ‘gayri nakdî kredinin ödenmesi olması’ nedeniyle tazmin talebi’nin noter marifetiyle gönderildiğine dair, noterden tasdikli bir sureti icra müdürüne ibraz ederse alacaklı ipoteğin paraya çevrilmesini isteyebiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın