Borç nedeniyle konulan ipoteğin taşınmaz üzerinden kaldırılması için dilekçe yazılması gerekiyor.İşte ipotek kaldırma dilekçe örneği..
Bir gayrimenkulün üzerine ipotek koyarak, doğmuş veya ileride doğacak borç için ilgili taşınmaz güvence gösteriliyor. İpoteğe konu olacak gayrimenkulün, borçlunun mülkiyetinde bulunması zorunlu olmuyor.
İpotek kaldırma işlemi için mutlaka kullanılan kredinin tamamının kapatılması gerekiyor. Kredi borcu bitmeden ipoteğin kaldırılması söz konusu olmuyor.
Borç ödendikten sonra ipotek kaldırma işlemi için gerekli işlemlere başlanabiliyor. İpotek kaldırma işlemi içinil olarak kredi kullanılan banka şubesini ziyaret ederek borcu yoktur yazısı almak oluyor.
Bu işlemlerden sonra ipoteğin tapudan kaldırılması gerekiyor.Borcun tamamen ödenmesi durumunda ipotek kaldırılmazsa mahkemeye dilekçe yazarak dava açılabiliyor.
İpotek kaldırma dilekçe örneği…
…………… MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : İpoteğin Terkini İstemi.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilim, kardeşinin davalıya olan … TL. borcu için …, … İlçesi, … ada, … parselde kayıtlı taşınmazının üzerinde ikinci dereceden ipotek tesis etmiştir.
2-) Müvekkilimin kardeşi borcun tamamını ödemiştir ve bunları makbuzlarla ispat etmiştir. Bunun üzerine müvekkilim, davalıya ipoteği kaldırması için ihtarname çekerek başvurmasına rağmen davalı müvekkilimin bu talebini yerine getirmemiştir.
3-) Bu nedenle, dava açılması zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 883 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Ödeme makbuzları, tapu kaydı, ihtarname ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, adı geçen taşınmaz üzerinde davalı lehine olan ipoteğin terkinine, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. …/…/…
Davacı Vekili
Av.
İpotek kaldırma ücreti ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın