Alacak sona erince ipotekli taşınmaz malın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebiliyor. Peki ipoteğin terkini davasında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
İpoteğin terkini davasında yetkili mahkeme!
İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabiliyor.
İpoteğe konu olacak taşınmaz malın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor.
Alacak sona erince ipotekli taşınmaz malın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebiliyor. Peki
ipoteğin terkini davasında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Konut kredisi kullanan tüketiler, borcunu ödedikleri takdirde tapudan ipoteğin kaldırılmasını talep edebiliyor. İpotek terkini çin Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor.
Buna karşın borç ödenmemiş ya da ödendiği halde tapu belgesini alamayanlar ipotek terkini için dava açabiliyor. İpotek fekki davası örneği şu şekilde;
T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi
Esas: 2006/18963
Karar: 2006/21722
Karar Tarihi: 21.11.2006
ÖZET: İcra İflas Kanunu’nun 153. maddesindeki koşulların oluşması halinde ipotek borçlusu ipoteğin çözülmesi için İcra dairesine doğrudan başvurabilir. 28.08.1981 tarih ve 2621 yevmiye numaralı ipotek akit tablosunun incelenmesinde, ipoteğin 2.000.000.- TL için düzenlendiği ve karz ipoteği (kesin borç ipoteği) olduğu anlaşılmaktadır. Medeni Kanun’un 875. maddesi gereğince, kesin borç ipoteği anapara yanında gecikme faizini de güvence altına alır. O halde, mahkemece ipoteğin fekki için ödenmesi gerekli tüm borcun gerektiğinde bilirkişi incelemesi yapılarak belirlenip icra müdürlüğüne bu doğrultuda işlem yapılması için talimat verilmesi yolunda karar verilmesi gerekir.
(2004 S. K. m. 153) (4721 S. K. m. 875)
Dava: Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İcra İflas Kanunu’nun 153. maddesindeki koşulların oluşması halinde ipotek borçlusu ipoteğin çözülmesi için İcra dairesine doğrudan başvurabilir. 28.08.1981 tarih ve 2621 yevmiye numaralı ipotek akit tablosunun incelenmesinde, ipoteğin 2.000.000.- TL için düzenlendiği ve karz ipoteği (kesin borç ipoteği) olduğu anlaşılmaktadır. Medeni Kanun’un 875. maddesi gereğince, kesin borç ipoteği anapara yanında gecikme faizini de güvence altına alır. O halde, mahkemece ipoteğin fekki için ödenmesi gerekli tüm borcun gerektiğinde bilirkişi incelemesi yapılarak belirlenip icra müdürlüğüne bu doğrultuda işlem yapılması için talimat verilmesi yolunda karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile ipotek kaydının terkini yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 21.11.2006 gününde oybirliği ile karar verildi.
İpotek kaldırma dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com