İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip talebi icra dairesine yazılı veya sözlü olarak ya da elektronik ortamda yapılıyor. İşte ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte ödeme emri…
Tapu üzerine tesis edilecek ipotek ile, mevcut olan veya ileride doğması muhtemel olan borçların güvence altına alınıyor. İpotek, talep üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlemi olarak ifade ediliyor.
İcra ve İflas Kanunu’na göre taşınmaz ipotek alacaklısı, yetkili veya taşınmazın bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını bildiriyor.
İpotek sözleşmesinin tarafları veya ipotekli taşınmaz malı daha sonra satın alanlar ya da bunların halefleri, tapu sicili müdürlüğüne yurt içinde bir tebligat adresi bildirmek zorunda oluyor. Aksi halde ilgililerin tescil talebi, tapu sicili müdürlüğünce reddolunuyor. İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte ödeme emri aşağıda yer alıyor:
İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte ödeme emri…
T.C.
…………………. İcra Dairesi
Dosya No : ……………………
İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLU İLE TAKİPTE
ÖDEME EMRİ
1- Alacaklı ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı, vergi kimlik numarası ve yerleşim yerindeki adresi; alacaklı yabancı ülkede oturuyorsa Türkiye’de göstereceği yerleşim yerindeki adresi :
2- Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı ve yerleşim yerindeki adresi, alacaklı tarafından biliniyorsa vergi kimlik numarası :
3- Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün; alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi :
4- Takip terekeye karşı açılmışsa mirasçıların adı, soyadı, yerleşim yerindeki adresleri :
5- İpotek belgesi ve tarihi (ipotek bir cari hesap veya işlemeyecek kredi vesaire gibi bir mukavelenin teminatı olarak verilmişse tarih ve numarası) :
6- Rehnedilenin ne olduğu :
7- Rehnedilen üçüncü şahıslar tarafından verilmiş veya mülkiyeti üçüncü şahıslara geçmiş ise onun ve daha sonra gelen rehin hakkı sahibinin adı, soyadı, yerleşim yerindeki adresi :
İşbu icra emrinin tebliği tarihinden itibaren (30) gün içinde borcu ödemeniz; borca karşı bir itirazınız varsa tebliğ tarihinden itibaren (7) gün içinde yazılı veya sözlü olarak (ipotek hakkına itiraz edilemez mad. 150) icra dairesine bildirmeniz; borcun bir kısmına itirazınız varsa o kısmın cihet ve miktarını açıkça göstermediğiniz takdirde itiraz etmemiş sayılacağınız; senet altındaki imzayı inkâr ediyorsanız ayrıca ve açıkça bildirmeniz, aksi takdirde senetteki imzayı kabul etmiş sayılacağınız; süresi içinde itiraz edilmez ve borç ödenmezse alacaklının taşınmazın satışını isteyebileceği ihtar olunur.
(İİK m.149/b)
……./……../……….
İcra Müdürü
Mühür ve İmza
Tapu üzerinde ipotek sorgulama!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com