İntifa hakkının kurulması için gerekenler!

İntifa hakkının kurulması için gerekenler,
İntifa hakkı, bir kimseye bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkı veriyor.Peki İntifa hakkının kurulması için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı adı veriliyor.Gayrimenkul sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi durumunda intifa hakkı sahibi de gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor.

Fakat bu hak gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapma hakkı vermiyor.İntifa hakkı mirasçıya intikal edemiyor ve devredilemiyor.

İntifa hakkı ticari faaliyetler için tesis edilebileceği gibi bazen de anne ya da baba taşınmazın intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devredebiliyor. Peki İntifa hakkının kurulması için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İntifa hakkı kurulması için gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne başvuru yapılması ve masrafların ödenmesi gerekiyor. İntifa hakkı kurulması için gerekli belgeler şu şekilde;

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

İntifa hakkı kurulması aşamasında; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.

İntifa hakkı kaç kişiye verilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*