Taşınmaz malın sahibi başka olsa da kullanım hakkının başkasında olması durumuna intifa hakkı deniyor. Peki intifa hakkında emlak vergisini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkında emlak vergisini kim öder?
İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında bulunuyor. Bu hak, bir kişiye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı oluyor.
Gerçek kişilerde intifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Kişinin vefatı halinde, hak da sona ermiş oluyor. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredemiyor ve mirasçılara geçemiyor. Tüzel kişilerde ise bu hak en çok 100 sene ile sınırlı oluyor. Peki intifa hakkında emlak vergisini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmazın intifa hakkı sahibinin Emlak Vergisini ödeyip ödemeyeceği hakkında genelge gereğince; bir binanın intifa hakkına sahip olunması halinde malik değil, intifa hakkı sahibi emlak vergisi mükellefi oluyor. İlgili genelge ise şu şekilde;
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı :B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-261
Konu :Gayrimenkulün intifa hakkı sahibinin Emlak Vergisini ödeyip ödemeyeceği hk.
İlgide kayıtlı dilekçede, … İlçesi sınırları içerisinde yer alan gayrimenkullerinizin intifa hakkı üzerinizde kalmak şartıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna bağışladığınızdan bahisle söz konusu gayrimenkullerin emlak vergisini maliki mi yoksa intifa hakkı sahibinin mi ödeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde, “Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.” hükmü yer almaktadır.
Öte yandan, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 794 ve izleyen maddelerinde düzenlenen intifa hakkı, sahibine konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi veren bir hak olup taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulmaktadır.
Bu hükme göre, bir binanın intifa hakkına sahip olunması halinde malik değil, intifa hakkı sahibi emlak vergisi mükellefi olmaktadır. Bu nedenle, gayrimenkulün intifa hakkına sahip olanın emlak vergisini ödemesi gerekmektedir.
Bu itibarla, …. ….. İlçesi sınırları içerisinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumuna bağışladığınız gayrimenkuller için adınıza tesis edilen intifa hakkının tapu kütüğüne tescil edilmesi halinde emlak vergisini intifa hakkı sahibi olarak tarafınızdan ödenmesi gerekmektedir.
İntifa hakkı tesis harcı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com