İntifa hakkı, gayrimenkuller üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkı olarak ifade ediliyor. Bu hakkın tesisi için belirlenen miktarda harç ödeniyor. İşte intifa hakkı tesis harcı 2016…
İntifa hakkı tesis harcı 2016!
Gayrimenkul üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı adı veriliyor. Gayrimenkul sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devrediyor.
İntifa hakkı sahipleri, gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. (gayrimenkulü satamaz, ipotek ettiremez vs.)
İntifa hakkı ticari faaliyetler için tesis edilebileceği gibi bazen de anne ya da baba taşınmazın intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devretmesi mümkün oluyor.
Anne baba; hayatta kaldığı sürece gayrimenkulü diledikleri gibi kullanmakla beraber; vefat halinde miras veya intikal işlemi yapmaya gerek kalmadan gayrimenkul çıplak mülkiyet sahibi çocuğa kalıyor.
İntifa hakkının tesis edilebilmesi için gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine müracaat ediliyor.Bu hakkın tesisi için belirlenen miktarda harç ödeniyor. Peki intifa hakkı tesis harcı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkı tesisi harcı 2016..
2016 yılı harç tarifesine göre; İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
İntifa hakkından feragat nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com