Bir gayrimenkul üzerindeki intifa hakkı sürenin dolması nedeni veya bu haktan feragat edilmesi gibi nedenler ile terkin edilebiliyor.İşte intifa hakkı terkin dilekçesi…
Taşınmaz mal üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. İntifa hakkı, kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak olarakta ifade ediliyor.
İntifa hakkının verilmesi ile; mal sahibi mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmiş oluyor. Ancak bu hakka sahip kişiler aynı zamanda mala sahip olmuyor. Bu sebeple mal üzerinde herhangi bir tasarruf yetkisinde de bulunamıyor. Tasarruf yetkisi kuru mülkiyet sahibinde kalıyor.
İntifa hakkı sürenin dolması sebebi veya bu haktan feragat edilmesi gibi nedenler ile terkin edilebiliyor.İntifa hakkı terkin dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor:
İntifa hakkı terkin dilekçesi…
……. MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : İntifa Hakkının Terkini İstemi.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilim tapunun …..ada, …… parsel sayısında kayıtlı taşınmazın malikidir.
2-) Bu taşınmaz üzerinde …’in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi …/…/… tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.
3-) Bu nedenle intifa hakkının terkini için dava açılması zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 796, 795 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, adı geçen taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. …/…/…
Davacı Vekili
Av.
İntifa hakkı terkini nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın