Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işleri başta olmak üzere yapılan tapu işlemleri, tapu harcına tabi oluyor. Peki intifa hakkı tapu harcı ne kadar? diyorsanız işte intifa hakkı tapu harcı 2016…
Taşınmaz malların devir işlemleri taşınmazların bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Gerçekleşen devir işlemi için tarafların belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor.
Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak tahsil ediliyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor.
Buna göre taşınmazların devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor.
İntifa hakkı tesisi de harca tabi oluyor. İntifa hakkının sağlanması için gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi ve harçların ödenmesi gerekiyor. Peki intifa hakkı tapu harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç alınıyor.
İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise binde 68,31 oranında harcın ödemesi yapılıyo. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com