Gayrimenkul üzerinden yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı adı veriliyor. Gayrimenkul sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devrediyor.
Bu şekilde, intifa hakkı sahibi; gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip olmuş oluyor. Ancak, gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflarda bulunamıyor.
Kullanım hakkı olarakta bilinen intifa hakkı, bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkıyor. İntifa hakkı Kanundan doğan intifa hakkı, sözleşmeyle kurulan intifa hakkı ve mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı olarak üç şekilde kuruluyor.Peki intifa hakkı süreli olur mu? intifa hakkının süresi ne kadardır? diyorsanız işte yanıtı.
İntifa hakkı süresi en fazla 100 yıl olarak belirleniyor.İntifa hakkı sahibinin vefatı ile de bu hak sona erebiliyor. İntifa hakkının sona ermesiyle mülkün tamamı çıplak mülkiyet hakkı sahibinin olmuş oluyor.
Çıplak mülkiyet sahibi ise hakkını üçüncü şahıslara satabiliyor. Ancak mülkünü kiraya veremiyor ya da oturamıyor. Emlak beyannamesini de intifa hakkı sahibi veriyor ve yıllık emlak vergilerini intifa hakkı sahibi tarafından ödenmesi gerekiyor.
İntifa hakkı sözleşmesi nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın