Türk Medeni Kanunu’nda yer alan hükümlere göre, taşınır veya taşınmaz bir malın veya bir hakkın kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi işlemine intifa hakkı adı veriliyor.
Bir taşınmaz malın maliki, sahibi başkası olsa dahi taşınmazı kullanma hakkı olması durumuna intifa hakkı deniyor. Bu eşler olabiliyor, çocuklar olabiliyor ya da yakın akrabalar olabiliyor.
İntifa hakkı, sözleşme ile kurulan intifa hakkı, mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı ve kanuni intifa hakkı olmak üzere 3 şekilde karşımıza çıkıyor.
Kullanım hakkı olarak da bilinen intifa hakkı için taraflar arasında bir sözleşme imzalanması gerekiyor. İntifa hakkı için yapılması gereken sözleşme örneği şu şekilde:
İntifa hakkı sözleşmesi örneği 2017
BİR TARAFTAN: ………. : …….. oğlu, (Vergi No….)
DİĞER TARAFTAN: …………… : ………. oğlu (Vergi No….)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
…….. ili ……… Mahallesi 150 ada 27 parsel sayılı 800 m2 miktarındaki bahçeli kargir apartmanın tamamı İbrahim YILDIZ adına kayıtlı iken;adı geçen malik bizzat hareketle bu taşınmazmalın kuru mülkiyetini üzerinde bırakarak intifa hakkını …………….. TL bedel karşılığında, 10 sene müddetle ………..’e tanıdığını,intifa hakkı bedelini nakten tamamen ve paşinen aldığını,intifa hakkı lehtarı …………….’de intifa hakkını yukarıda yazılı bulunan bedelle aynen kabul ettiğini ve adına tesçilini istediğini,bu taşınmazmalın bu güne kadar olan emlak vergilerinin ödenmesinden taraflarının müteselsilen sorumlu olduklarını,taraflarca devir ve temlik için gösterilen değerin bu taşınmazmalın emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki fark için ödenmesi gereken harçların V.U.K. gereğince taraflarından cezalı olarak tahsil edilmesini kabul ettiklerini birlikte ifade ve beyan ettiler.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com