İntifa hakkı sahibinin yükümlülükleri!

İntifa hakkı sahibinin yükümlülükleri
İntifa hakkı, taşınmaz mal üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki intifa hakkı sahibinin yükümlülükleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İntifa hakkı, sahibine hakkın konusu olan “şey” üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor. Taşınmaz mal sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devrediyor.

Sınırlı ayni bir hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde bulunuyor ve intifa hakkı verildikten sonra mal sahibinde kuru mülkiyet kalmış oluyor.

İntifa hakkı bir kimseye veriliyor ve gerçek kişilerde intifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Peki intifa hakkı sahibinin yükümlülükleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İntifa hakkı sahibinin yükümlülükleri…

a. Malın korunması
MADDE 812.- İntifa hakkı sahibi, hakkın konusu olan malın muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenilemeleri yapmakla yükümlüdür.

Malın muhafazası, daha önemli işlerin yapılmasını veya önlemlerin alınmasını gerektiriyorsa; intifa hakkı sahibi, durumu malike bildirmek ve bunların gerçekleştirilmesine izin vermek zorundadır.

Malikin gereken işleri yapmaktan kaçınması hâlinde intifa hakkı sahibi, bunları onun hesabına kendisi yapabilir.

b. Bakım ve işletme giderleri
MADDE 813.- İntifa hakkı konusu olan malın olağan bakım ve işletme giderleri, güvencesini oluşturduğu borçların faizleri, vergi ve resimleri, intifa süresince intifa hakkı sahibine aittir.

Vergi ve resimleri malik ödemişse, intifa hakkı sahibi, yukarıda belirtilen esasa göre bunları malike tazmin etmek zorundadır.

Diğer bütün yükümlülükler malike aittir. Ancak, intifa hakkı sahibi bunların yerine getirilmesi için gereken parayı, istemi üzerine malike karşılıksız olarak sağlamazsa; malik, intifa hakkı konusu malı bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için kısmen veya tamamen paraya çevirebilir.

c. Malvarlığı intifaında borçların faizi
MADDE 814.- Malvarlığı intifaında, intifa hakkı sahibi bu malvarlığındaki borçların faizlerini ödemekle yükümlüdür. Ancak, durum ve koşullar haklı gösteriyorsa, intifa hakkı sahibi bu yükümlülükten kurtarılmasını isteyebilir. Bu takdirde intifa hakkı, borçların ödenmesinden sonra kalan kısım üzerinde devam eder.

d. Sigorta ettirme
MADDE 815.- Yerel âdetlere göre iyi bir yönetimin gereği olduğu takdirde intifa hakkı sahibi, malikin lehine malı yangına ve diğer tehlikelere karşı sigorta ettirmekle yükümlüdür. Bu durumda veya intifa hakkının sigortalı bir mal üzerinde kurulmuş olması hâlinde intifa hakkı sahibi, hakkının devamı süresince sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür.

İntifa hakkı olan dairenin satışı!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com