İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur
İntifa hakkı, bir kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkı verilen gayrimenkulün geri kalan hakkı ise kuru mülkiyet olarak tanımlanıyor.

Medeni Kanunun 795. maddesine göre, “İntifa hakkı taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur…taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır…”

İntifa hakkı sınırlı bir ayni hak olup, gayrimenkul üzerindeki intifa hakkını elinde bulunduran fakat gayrimenkulün sahibi olmayan kişi, gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuksal bir işlem yapamıyor(satış işlemleri, ipotek işlemleri vb.)

İntifa hakkı süreli olabiliyor veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması durumunda, hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul ediliyor.

Tüzel kişilerde ise en çok 100 sene süre geçerli oluyor. Öngörülen süreden önce tüzel kişiliğin sona ermesi (infisahı) halinde intifa hakkı da sona eriyor.Peki intifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

Gerçek kişilerin sahip olduğu intifa hakkı intifa hakkı sahibinin ölümü ile sona eriyor. Buna göre, intifa hakkı miras olarak bırakılamıyor.

İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*