Medeni Kanun’a göre aksine düzenleme olmadıkça intifa hakkı, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlıyor.Peki intifa hakkı sahibi kiraya verebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kullanım hakkı olarakta ifade edilen intifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabiliyor. Söz konusu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlıyor.
İntifa hakkı sahibi, hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahip oluyor.
İntifa hakkı sahibi, bu yetkilerini kullanırken iyi bir yönetici gibi özen göstermek zorunda oluyor.İntifa hakkı süresi içinde olgunlaşan doğal ürünler, intifa hakkı sahibine ait oluyor ve ekimi veya dikimi yapan malik veya intifa hakkı sahibi, olgunlaşan ürünleri toplayan diğer taraftan, yaptığı giderler için ürünün değerini aşmamak üzere uygun bir bedel isteyebiliyor.Peki intifa hakkı sahibi kiraya verebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa sınırlı bir hak olup,bu hakkı elinde bulunduran fakat taşınmaz malın sahibi olmayan kişi,taşınmaz üzerinde ipotek,satış işlemleri gibi fiili ya da hukuksal bir işlem yapamıyor.Aynı şekilde mirasçıya intikal edilip,devredilemiyor.
Taşınmaz malın intifa hakkını elinde bulunduran kişi taşınmazı kiraya verip değerlendirebiliyor.Ama çıplak mülkiyet sahibi kişi, gayrimenkulü kiraya veremiyor.
İntifa hakkı sahibi satış yapabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın