Bir kişinin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda intifa hakkı ortaya çıkıyor. Peki intifa hakkı mirasla geçer mi? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkı, Medeni Kanun kapsamında; ona sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak ifade ediliyor.
Sınırlı bir ayni hak olarak bilinen intifa hakkı, şahsi irtifak hakları grubuna giriyor. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlıyor.
Medeni Kanunun 795. maddesine göre, İntifa hakkı taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kuruluyor.Kuruluş şekillerine göre intifa hakkının üç çeşidi bulunuyor;
-Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,
-Kanuni (yasal) intifa hakkı.
-Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı.
Kullanım hakkı olarakta bilinen bu hak, sahibinin gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapmasına izin vermiyor.
Peki intifa hakkı mirasla geçer mi? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; kanuni intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.
Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme nedenleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir. Buna doğrultuda intifa hakkı mirasçıya intikal etmiyor ve devredilemiyor.
İntifa hakkı sahibinin yükümlülükleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com