İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?

NTM5MzQyND-intifa-hakki-ne-zaman-biter
Bir kimseye tahsil edilen taşınmaz maldan yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Bu hak, bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesiyle kurulabiliyor.

Tapu dairesine gerekli evraklar ile başvuru yapılmasının ardından intifa hakkı başlamış oluyor. İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl olabiliyor. 100 yıldan daha uzun süreli İntifa Hakkı geçerli olmuyor.

İntifa hakkı, kişiye tasarruf yetkisi vermiyor. Bu nedenle satış gibi herhangi bir işlem intifa hakkı sahibi tarafından yapılamıyor.İntifa hakkı üç şekilde kurulabiliyor;

* Kanundan doğan intifa hakkı,
* Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,
* Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkıdır.

İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç alınıyor. Peki “İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?” diyorsanız işte yanıtı..

intifa hakkı süresinin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi veriyor. Buna göre, intifa hakkı mirasçıya geçemiyor.

İntifa hakkı devredilebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*