İntifa hakkı, taşınmaz mal üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak taşınmaz mal sahibi tarafından veriliyor. Peki intifa hakkı kiraya verilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkı kiraya verilir mi?
Medeni Kanun esasları gereğince; İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabiliyor. bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlıyor.
İntifa hakkı sahibi, hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahip oluyor.
İntifa hakkı sahipleri, bu yetkilerini kullanırken iyi bir yönetici gibi özen göstermek zorunda oluyor.
İntifa hakkı süresi içinde olgunlaşan doğal ürünler, intifa hakkı sahibine ait olup, ekimi veya dikimi yapan malik veya intifa hakkı sahibi, olgunlaşan ürünleri toplayan diğer taraftan, yaptığı giderler için ürünün değerini aşmamak üzere uygun bir bedel isteyebiliyor.
Nitelikleri itibarıyla malın doğal verimi veya ürünü sayılmayan bütünleyici parçaları malike ait oluyor. Peki intifa hakkı kiraya verilir mi? İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkı sahipleri, gayrimenkulden yararlanma hakkı ve gayrimenkul değerinin 2/3’üne sahip olma hakkı nedeni ile kişi söz konusu taşınmazı kiraya verebiliyor ancak mülkiyetin gerçek sahibi olmadığı için satamıyor.
İntifa hakkı kaç kişiye verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com