İntifa hakkı cebri icra ile sona erer mi?

intifa-hakki-cebri-icra-ile-sona-erer-mi

İntifa hakkı, bir kimseye gayrimenkul sahibi tarafından verilen kullanma hakkı oluyor. Bu hak, kişinin yaşamıyla sınırlı oluyor. Peki intifa hakkı cebri icra ile sona erer mi? diyorsanız işte yanıtı…

İntifa hakkı cebri icra ile sona erer mi?
İntifa hakkı, bir kimseye gayrimenkulsahibi tarafından verilen kullanma hakkı oluyor. Bu hak, kimseye sadece kullanım hakkını veriyor; buna karşın satış, ipotek, devir gibi tasarruf hakları asıl tapu sahibi olan kimsede kalıyor.

İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Süresiz olarak tanınması durumunda veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul ediliyor.

Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da sona ermiş oluyor. Peki intifa hakkı cebri icra ile sona erer mi? diyorsanız işte yanıtı…

Kanunen intifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.

Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme nedenleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi veriyor.

İntifa hakkı ayni hak olduğundan taşınmaz malın her malikine karşı ileri sürülebiliyor.

Ancak kanunda taşınmaz malın satılması (icra veya başka şekilde) hakkı sona erdireceği hükmü yer almıyor. Buna göre intifa hakkı taşınmaz cebri icra ile satılsa dahi devam ediyor.

İntifa hakkı kiraya verilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com