İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, Adana-Ceyhan depreminin 18’nci yıldönümü olduğunu belirterek, yeni can kayıplarının yaşanmaması için yapı üretiminin ve denetiminin nitelikli hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Kaya, 18 yıl önce Adana’da ki depremde 145 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Kaya, “1998 yılının 27 Haziranında Adana depremle sarsıldı. Ceyhan ve bağlı köylerinde daha ağır tahribata yol açan depremde, 145 insanımız hayatını kaybetmiş, bin 517 vatandaşımız yaralanmış, 76 bin konut ve işyeri depremden etkilenmiştir. Deprem, bölgemizdeki yapı stokunun depreme dayanıklı olmadığını ortaya çıkarmış ancak gerekliliğe rağmen deprem önlemleri hayata geçirilmemiştir” dedi.
DEPREM ÜLKESİYİZ
Türkiye’de nüfusun büyük bölümünün deprem tehlikesi altında olduğunu belirten Kaya şöyle konuştu:
“Ülkemiz topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü deprem tehlikesi altındadır. Türkiye topraklarında 1900’lü yılların başından günümüze otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insan hayatını kaybetmiştir. Yapı stokunun mühendislik hizmeti almadan veya kısmen alarak ve yapı denetimi olmadan üretildiği, pek çoğunun güçlendirilmesi gerektiği, yine kayda değer ölçüde yapının yıkılarak yeniden yapılmasının zorunluluk olduğu bilinmektedir. Buna rağmen, daha çok rant amaçlı olan kentsel dönüşüm projeleri dışında, deprem kaygısını giderecek adımlar atılamamış, güvenli yaşam sağlanamamıştır. Kaldı ki kentsel dönüşüm projeleri kapsamında TOKİ tarafından üretilen konutlar yapı denetimden muaf tutulmakta, özellikle yoksul ve dar gelirliler için üretilen konutların bir iki sene içerisinde niteliksizliği açığa çıkmaktadır.”
Hürriyet