İnşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunlu mu?

İnşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunlu mu

İşveren, İş güvenliği uzmanlarına, görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli imkanları sağlıyor. Peki inşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı…

İnşaatlarda çalışan bir çok işçi kaza ve hastalıklarla karşılaşabiliyor. Çalışan yüksek bir yerden düşebiliyor, hatalı kurulmuş bir iş iskelesinde çalışıyor olabiliyor, ağır kaldırabiliyor veya makinalarda yaralanabiliyor. Yanlış planlama ve kısıtlı zaman, kaza sonucu yaralanma riskini de arttırıyor.

Bir inşaatta çalışmaların nasıl yürütüleceğini belirleyen, Çalışma Ortamı Denetleme Kurumu’nun koyduğu bazı kanunlar ve kurallar bulunuyor. İnşaat gibi tehlikeli işlerde çalışanların bu kurallara uyması ve çalışanlar için gereken önlemleri alması gerekiyor.

İşverenler, İş güvenliği uzmanlarına, görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli imkanları sağlıyor. Peki
inşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı…

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Ocak 2014’ten itibaren çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerine, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma mecburiyeti geldi.

Kanunen 680 bin işletme bulunuyor. Ancak aradan geçen 15 aylık sürede bu işletmelerden 400 bini uzman ve hekim çalıştırmadı. Yine kanuna göre bu işletmeler her ay 11 bin TL idari para cezası ile karşı karşıya kaldı. Toplamda 170 bin TL cezası biriken firmaların gözü kulağı, Meclis’ten çıkacak yasadaydı.

TBMM Genel Kurulu’nun son oturumunda torba kanunu kabul edildi. Tasarıda olan ve yaklaşık 400 bin işyerine af getirecek düzenleme ise son anda yasadan çıkarıldı. Uzman ve işyeri hekimi çalıştırmayan işletmelere geriye dönük idari para cezası kesiliyor. Halihazırda 170 bin TL olan bu ceza, her ay artıyor.

İnşaatlarda iş güvenliği kuralları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com