İnşaat temsilcileri gayrimenkul sertifikası değişikliğini değerlendirdi!

konut

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Türkiye’de gayrimenkul ürünlerine yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılarda da heyecan yarattı.

Yeni tebliğde gayrimenkul sertifikalarına ilişkin genel esaslarda değişikliğe gidilirken, kentsel dönüşüm amaçlı projeler kapsamında ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları başlığı altına yeni bir bölüm eklendi. Söz konusu bölümde, ihraççılara ve ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarına ilişkin esaslar belirlendi. Bu kapsamda, talep etmeleri ve bakanlık tarafından yetki devri yapılması durumunda belediyeler, İller Bankası ve TOKİ’nin yanı sıra bu kurumlarca anlaşma suretiyle belirlenecek tüzel kişiler gayrimenkul sertifikaları ihraç edebilecek.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yapılan değişiklik ile tebliğin sektöre hareketlilik getirmesinin beklendiğini ifade ederken, Türkiye’de kentsel dönüşümde yeni bir dönemin başlayacağını duyurmuştu.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri de tebliğ ile küçük yatırımcının istediği yerden istediği fiyatlara yatırım yapabileceğini ve kentsel dönüşüm sürecinin hızlanacağını ifade ediyor.

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gayrimenkul sertifikası ile vatandaşların esnek bir şekilde birikim sağlayabileceğini, yatırımcıların tek bir dairenin değerlenmesini beklemek yerine farklı farklı yerlerden gayrimenkul sertifikası alarak kazançlarını artırabileceğini ve risklerini bölebileceğini söyledi.

Taş, yatırımcıların gayrimenkul sertifikası ile çok büyük sermaye gerekmeden küçük miktarlarla kazanç elde edebileceğini belirterek, “Örneğin, 500 bin liraya alınan bir ev değerlenerek 700 bin liraya çıkıyor ve yatırımcı yüzde 40 kazanıyor. Artık yatırımcı yüzde 40 kazanmak için para toplamak zorunda kalmayacak. 70 bin lirası olan da yüzde 40 kazanabilecek.” dedi.

– “Yabancı yatırımcılara verimli ve güvenilir bir yatırım imkanı sağlayacak”

Gökhan Taş, gayrimenkul sertifikası ile kentsel dönüşümde hızlı bir sürece girileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gayrimenkul sertifikası ile birlikte SPK’nın verdiği geri alım garantisi kentsel dönüşümdeki süreci de çok hızlandıracak. Şu anda kentsel dönüşüme girmeyi riskli bulan büyük firmalar, bu garanti ile kentsel dönüşüme girecekler. Sertifika sahibi olup da daire talep etmeyen hak sahipleri ile Borsa’dan satın alarak sertifika sahibi olan vatandaşlar, sertifikalarını ister Borsa’da vadesinden önce satabilecekler isterlerse de ihraççıdan sertifikalarını nakde dönüştürülmesini talep etme hakkına sahip olacaklar. Kentsel dönüşüm amaçlı ihraç edilen sertifikalarda ayrıca ihraççı tarafından önceden belirlenen ve kamuya açıklanan dönemlerde sertifikalara geri alım garantisi getirilmesi ile sertifika sahiplerinin zarar etmesi önlendiği için kentsel dönüşüme girişlerde artış olacaktır.”

Gayrimenkul sertifikası ile konut ve gayrimenkul danışmanlık sektörüne yeni bir açılım geleceğini belirten Taş, gayrimenkul sertifikası ile ilgili düzenlemenin ABD, Avrupa ve Körfez yatırımcısında heyecan yarattığını söyledi.

Yatırımcıların özellikle konut piyasasındaki düzenlemelerle ilgili gayrimenkul danışmanlık şirketlerine danıştığını bildiren Taş, şunları kaydetti:

“Dünyada ve Türkiye’de ilk olacak bu modeli SPK’nın sunacağı şartlara sahip her proje kullanabilecek. Bu düzenleme gayrimenkul danışmanlığı, inşaat, sanayi gibi 240 alt sektörü olumlu yönde etkileyecek. Gayrimenkul piyasasına sıcak para girişi olacak. Özellikle yabancı yatırımcılara verimli ve güvenilir bir yatırım imkanı sağlayacak. Gayrimenkul sertifikası alarak 100 metrekareye ulaşan konutunu satabilecek. Bu da piyasada canlanma yaratacak.”

– “Konut üreticilerinin maliyetsiz finansman edinmesinin yolu açılacak”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da gayrimenkul sertifikasının sektöre birden fazla yarar sağlayacağını, kentsel dönüşüm kapsamında kararsız kalan ve dönüşüm sürecinin uzamasına neden olan hak sahiplerinin önüne birden fazla seçenek sunacağını söyledi.

Gayrimenkul sertifikalarının, kentsel dönüşüm kapsamında konut sahibi olmak isteyen, ancak bütçesi yetersiz olanlar için parça parça satış imkanı sunacağını, büyük daire istemeyen hak sahiplerinin daireyi bir kısmını sertifika bir kısmını da Borsa’da nakite dönüştürebilecek sertifika olarak almasını sağlayacağını kaydeden Durbakayım, “Hepsinden önemlisi, konut üreticilerinin maliyetsiz finansman edinmesinin yolu açılacak.” dedi.

– “Konut, arazi veya dükkan satın almaya yetmeyen her birikim bu sektörde değerlenebilecek”

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan ise yeni düzenlemenin kentsel dönüşüm projelerinde talep etmeleri durumunda hak sahiplerine gayrimenkul sertifikaları verilmesi ve isteyen hak sahibine sözleşmede belirtilen mülkünü alması için sertifikalarda geri alım garantisi imkanı sunacağını kaydetti.

Baygan, düzenleme ile yatırımcının güveninin sağlanacağını ifade ederek, devlet tarafından desteklenen kentsel dönüşüm çalışmaları ve bu tip gayrimenkul sertifikaları ile yatırımcıların mağdur olmalarının engelleneceğini vurguladı.

Geçmiş dönemde portföylere dahil edilmeyen veya sınırlı olarak dahil edilen yatırım araçlarına esnek koşullarda yatırım yapılabilmesinin önünün açılacağını belirten Baygan, kısa vadede kolektif yatırım araçlarına olan ilginin artacağını söyledi.

Baygan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Burada esas konu, emlak yatırımı yapmak istediği halde sermayesi yetmeyen yatırımcının, tek oda karşılığında bir bedeli sertifika ile satın alması ve istediği zaman da elinden çıkarabilmesi kolaylığı. Diğer bir deyişle, konut, arazi veya dükkan satın almaya yetmeyen her birikim bu sektörde değerlenebilecektir. Böylece Borsa’daki bir miktar para, gayrimenkul sektöründe de değerlenebilecek. Bu sektörün kar oranlarının getirisi Borsa’ya göre daha yüksek olabilir ve cazip olmasıyla da katılımın yüksek olacağı düşünülebilir.”
AA