İşte 10 maddelik o öneri…
1- Tapu harçları indirilsin. Yüzde 4’lük tapu harçları yüksek. Geçici bir süre olsa da harçların indirilmesi gerektiğini söyleyen inşaatçılar, bu indirimin piyasayı hareketlendireceğini söylüyor.
2- İlave vergiler kaldırılsın. Sözleşmelerde tavandan damga vergisi ödeniyor. Bu vergi ilave sözleşmelerde de ödendiğini anlatan temsilcilere göre, ilave vergiler kaldırılmalı.
3- Arsa rayiçleri yenilenmeli. Yüzde 1-8-18 KDV uygulamasından sonra rayiç değerlerinin değişmesi gerektiğinin altını çizen firmalar, “Merkezdeki arazilerin hepsi yüzde 18 KDV’ye tabi artık. Bu da sektör adına zor bir durum ve rayiçlerin daha kısa vadede yenilenmeli” dedi.
4- Yabancıya vatandaşlık verilmeli. Sektör temsilcileri, “Yabancı vatandaşlara vatandaşlık, geçici oturum izni verilmeli. Dış piyasadan kaynak aktarmamız lazım” dedi.
5- Gayrimenkulün takası yapılmalı. İnşaatçılara göre, sadece parayla değil arsayla, mevduatla, fonla, hisse senediyle Takasbank üzerinden gayrimenkul takası yapılabilir.
6- Gayrimenkul yatırım fonları düzenlensin. GYF’lerin ön satışlardan konut satın alabilmelerine izin verilmediğini anlatan sektör temsilcileri “Bu fonlar zaten konut almak için kurulmuş, iskansız projelerden konut alabilmelerinin önü açılmalı” dedi.
7- Yurtdışı fuarlar için tanıtım fonu kurulmalı. Firma temsilcileri, “Tek çatıda fuar organize edecek, yurtdışından ilave kaynak girişi sağlayabilecek, ülkeyi anlatmamız gerekiyor” dedi.
8- Dönüşüm için stratejik plan yapılmalı. Tüm Türkiye ölçeğinde 1/25.000’lik plan yapılmalı. Rezerv alanların uzun vadede ne olacağı belli olmalı. Rezerv alanlarıyla ilgili öncülüğün de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yapılmalı.
9- Dönüşüm için de finansman fonu kurulmalı. Dönüşüm yapacak kat maliklerine ve yerel yönetimlere buradan para verilmeli.
10- Yabancıya veya yüklenicilerde ruhsatın imar planının müktesep hak olması gerekiyor. İnşaatçılar, “Anayasada nasıl vatandaşlık hak ise bunun da hak olması lazım” dedi.
Sabah