İnşaat sektörü, dünyanın hemen her yerinde en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektörlerden biri olarak dikkat çekiyor. Önceleri inşaat işçilerinin emniyetsiz çalışmalarından dolayı kazalara sebep olmaları haberlerde sık sık yerini alıyordu. Yapılan araştırmaya göre ülkemizde iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda özellikle denetimlerin artması gerektiği ifade edilirken 2015 yılının, Ocak ayında 128 işçi, Şubat ayında 85 işçi, Mart ayında 140 işçi, Nisan ayında 135 işçi, Mayıs ayında 167 işçi, Haziran ayında 155 işçi, Temmuz ayında 172 işçi, Ağustos ayında 160 işçi, Eylül ayında 176 işçi, Ekim ayında ise 143 işçi yaşamını yitirdiği ifade edildi. Böylece 2015 yılının ilk 10 ayında iş kazaları sonucu toplam bin 461 işçi can vermiş oldu, İş kazalarının en çok yaşandığı meslek iş kolunun inşaat ve yol çalışması işkolunda olduğu belirtilen açıklamada bu iş kolunda 2015 yılı Kasım ayına kadar 45 işçinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
ŞİMDİ DAHA GÜVENLİ
Onun için inşaat sektöründe meydana gelebilecek kazaların ve zararlı sonuçlarının en aza indirgenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önem arz ediyordu. Şimdi ise inşaatlarda iş ve işçi güvenliğine daha fazla dikkat ediliyor. Daha önce tahta kalasla sağlanan güvenlik şimdi daha güvenli ve sağlam iskeleler kuruluyor. Tedbir almadan metrelerce yüksekliğe ekmek parası kazanmak için çıkan ve can güvenliklerini hiçe sayan inşaat işçileri artık, baret takmadan, yelek giymeden her türlü güvenliğini sağlamadan çalışmaya başlamıyor.
ARTIK ENDİŞE DUYMUYORUZ
Yeni sistem ve çalışma ortamının kendi sağlıkları ve güvenlikleri için daha ideal olduğunu belirten inşaat işçisi Mehmet Yıldız, çalışmalar sırasında her an bir iş kazası meydana gelebileceği konusunda endişe duymadıklarını söyledi. Hangi katta olurlarsa olsunlar baret ve yelek gibi güvenlik önlemlerini almadan işe başlamadıklarını ifade eden Yıldız, “Yeni sistem bizim sağlığımız için güvenliğimiz için ideal bir iskele. İskelenin her katta kalası var. Önceden böyle bir sistem yoktu. Tahta kalas atıyorduk ve her katta onu taşıyorduk. O da bizi sıkıntıya sokuyordu. Güvenliğimiz yoktu. Şimdi güvenliğimizi sağlamadan kalaslara da çıkmıyoruz. Düştüğünüz zaman diğer katta durabilirsiniz. Bu durumda hem güvenliğimiz sağlandı hem de daha fazla iş yapmaya başladık. Önemli olan güvenliğimiz ama çalışma hızımız da arttı. İnsan hayatı söz konusu olduğu için dikkat ediyoruz” diye konuştu.
İsmail Poçan – Yeni Haber Gazetesi
Bir yanıt bırakın