Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, işlerinin başında olduklarını, üretmeye devam edeceklerini bildirdi.Konuya ilişkin açıklamaya göre, Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen 2016 yılının 3’üncü Gündem Buluşmaları’nda, ekonomi ve iş dünyası açısından 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi ve sonrası değerlendirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar, 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen darbe girişiminin halkın sağduyusu, demokrasiye inancı ve hukukun üstünlüğü ile atlatıldığını belirterek, “Yine de tüm sektörlerin temkini elden bırakmaması lazım. İşimizin başındayız, üretmeye devam ediyoruz, edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Darbe girişiminin ardından Türkiye’nin kredi notunu düşüren S&P’nin yanlış karar verdiğini ifade eden Hinginar, “Türkiye İMSAD olarak, 400’den fazla yabancı partnerimize ve kurumlara Türkiye’deki normalleşme süreci hakkında bilgi veren bir mektup göndererek ülkemizle ilgili yanlış imaj oluşmaması için gayret gösterdik. Hükümet ve Emlak Konut önderliğinde başlatılan kampanyalar da sektöre olumlu olarak yansıyacak. Hükümetimizin aldığı yatırım kararlarına güveniyor ve destekliyoruz. İnşaat malzemesi sektörü olarak, üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız.” değerlendirmesinde bulundu.
– Ekonominin canlandırılması için öneriler
Fethi Hinginar, olumsuz havanın etkisini düzeltmek için ülkenin büyük bir kararlılıkla yekvücut hareket ettiğini, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği büyüme ve gelişmeyi hiç kimsenin gözden çıkarmayacağını kaydederek, ekonomiyi canlandıracak önerilerini şöyle sıraladı:
“Mevcut yapılarda tamir, tadilat, yenileme, değiştirme, iyileştirme amacıyla hükümetler tarafından desteklenen Yenileme Pazarı oluşturulması iç pazarın büyümesine oldukça katkı sağlayacaktır. Devam eden konutlardaki kentsel dönüşüm projeleri gibi sanayi tesislerini kapsayacak Endüstriyel Bina Dönüşüm projelerinin geliştirilmesi, iç pazarın büyüme ve gelişimine katkı sağlayacaktır. Sanayi yatırımlarında inşa edilecek fabrika binaları ve tesislerin makine ve ekipman yatırımları gibi daha yüksek amortismana tabii tutulması ile sanayi tesislerinde çağdaş ve verimli bina yatırımları artırılabilecektir. Eximbank teminat koşullarının iyileştirilmesi ile yurt dışı inşaat ve inşaat malzemeleri pazarının büyümesi sağlanabilecektir. İhracatı geliştirmek için sağlanacak iyileştirmelerle inşaat malzemesi sektörünün 25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirme potansiyeli bulunmaktadır. Kentsel dönüşümde ortaya çıkan yasal boşlukların süratle giderilmesi için iş birliğine gidilmesi, inşaat sektörüne dönük yasal alt yapının tamamlanması gerekmektedir. Yapı Yasası’nın acilen ele alınması ile inşaat sektöründeki muhtelif yönetmelikler arasında yaşanan karmaşa ve eksikliklerin giderilmesi sağlanacaktır.”
Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel de Türkiye’nin inşaat faaliyetlerinin ağustosta bir miktar gerilediğini, ancak eylül itibarıyla bir miktar normalleşmenin olabileceğini bildirdi.
Gürlesel, şunları kaydetti:
“Bizim faaliyet endeksimize göre ağustosta bir miktar toparlanma oldu. Biz bir önceki aya göre sorduğumuz için doğal olarak temmuzun kötü döneminden sonra ağustos bir miktar daha iyi geldi. Diğer yandan, yurt içi siparişler daha durağan seyrediyor. Bu yıl bizi sürükleyen yurt içi siparişler olduğu için bunu da bir miktar doğal karşılamak lazım. Ama bu da son çeyrekte artacaktır. İnşaat sektörünü son dönemde etkileyecek olan birtakım önemli unsurlar var. KDV’nin inmesi, kampanyalar, faizlerin inmesi gibi… Referans senaryo olarak, bu ortalamada yüzde 3,5 bir ekonomik büyüme bekliyoruz. İlk 6 ayda bu oran yüzde 4’tü. İnşaatta ise ilk 6 ay yüzde 6,9 ile 7 oranında idi. 3’üncü çeyrekte biraz zayıflama olması çok normal ama yüzde 4 ile 4,5 ortalama ile yılı kapatmamız çok olası.”
AA