KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hiçyılmaz, işsizlikte asıl kaygı verici olan durumun genç işsizlik oranındaki sürekli yükseliş olduğunu belirterek, “Genç işsizlik oranı %17,7 düzeyine kadar ulaştı” ifadelerine yer verdi.
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, işsizlikte asıl kaygı verici olan durumun genç işsizlik oranındaki yükseliş olduğunu belirterek, “Genç işsizlik oranı yüzde 17,7 düzeyine kadar ulaştı” diye konuştu.
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, işsizlik rakamlarına ilişkin açıklamada bulundu. Hiçyılmaz, “Haziran ayında istihdamın artmasına rağmen işsizlik oranının yükselmesinin nedeni, iş gücüne katılım oranının artmasıdır” dedi. İşsizlik rakamlarının Haziran döneminde yüzde 9,6 oranında gerçekleştiğini ve yükselme eğiliminin devam ettiğini belirten Başkan Hiçyılmaz, “İşsiz sayısı 2014 yılının Haziran dönemine göre 226 bin kişi artmış oldu. İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yarım puan artarken, tarım dışı sektör işsizlik oranındaki artış bunun üzerinde yüzde 0,6 puan yükseldi ve yüzde 11,7 oldu. İşsizlikte asıl kaygı verici olan durum Genç işsizlik oranındaki yükseliştir. Genç işsizlik oranı yüzde 17,7 düzeyine kadar ulaştı” diye konuştu.
İSTİHDAM GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 0,4 ARTTI
Hiçyılmaz, “Bu dönemde işsizlik oranı artarken, istihdam oranı da arttı ve yüzde 47,1 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 675 bin kişi artarak 27 milyon 261 bin kişiye ulaştı. Böylece istihdam oranı geçen yıla göre yüzde 0,4 puan artmış oldu. Haziran döneminde tarım sektöründe çalışan sayısı 61 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 613 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 22’si tarım, yüzde 19,7’si sanayi, yüzde 7,3’ü inşaat, yüzde 51’i ise hizmetler sektöründedir. İstihdam Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,8 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,3 puan, sanayi sektörünün payı 0,4 puan, inşaat sektörünün payı ise 0,1 puan azalmıştır” ifadelerini kullandı.
İşsizlik oranındaki gelişmelerin Türkiye’de iş gücü piyasasına yönelik yeni düzenlemeleri gerektirdiğini ifade eden Hiçyılmaz, “Özellikle nitelikli iş gücü arzını artırmak için ilköğretimden, üniversiteye eğitim modelinde yapısal yeniliklere ihtiyaç bulunmaktadır. Çünkü sanayici de, hizmet sektöründeki işverende nitelikli iş gücü sıkıntısı çekmektedir. İş gücüne katılım oranının da istikrarlı bir şekilde arttığı düşünüldüğünde, bu düzenlemelerin ivediliği de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu.
Günboyu
Bir yanıt bırakın