İnşaat sektörü 1.8 milyon kişiye istihdam oluşturuyor!

inşaatt

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYH) payının yüzde 5’in üzerinde olduğunu belirterek, “Ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) iş birliğiyle düzenlenen “İnşaat Ekonomisi Zirvesi” üniversitenin Bebek’teki yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın moderatörlüğündeki “Ekonominin Yükselen Değerleri” başlıklı panelde konuşan Hinginar, inşaat sektörünün ekonomiye katkısını değerlendirdi.

Hinginar, inşaat sektörünün sanayiye de büyük katkı sağladığını dile getirerek, “İnşaat malzemeleri ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yarışır durumda. Cari açığa yüzde 230 pozitif katkı sağlıyor. Çünkü inşaat malzemeleri üretimde yerli malzemeler kullanıyor. İthal malzemeler kullanılmıyor” görüşünü paylaştı.

Bugün Türkiye’de üretilen inşaat malzemelerinin dünyadaki bütün ülkelerde üretilen malzemelerle yarışır durumda olduğunu kaydeden Hinginar, Türkiye’nin, çimentoda dünyanın en kaliteli üretimini yapan ilk 5 ülke arasında olduğunu vurguladı.

“Türk müteahhitler dünyada gurur duyulacak işler yapıyor”
Hinginar, konut fiyatlarının artışında inşaat malzemelerinin fiyatlarının etkisinin olmadığının altını çizerek, “Çünkü inşaat malzemelerinde ithal malzeme girişi çok az. Burada birincil öncelikte arsa önemli. Arsa fiyatlarında fazlasıyla spekülasyon var” ifadelerini kullandı.

Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında artık gurur duyulacak işler yaptığına işaret eden Hinginar, ayrıca müteahhitlik sektörünün mali yapısının da son dönemde iyiye gittiğini söyledi.

Hinginar, “İnşaat sektörü Türkiye’nin lokomotifi. Özellikle GSYH’nin yüzde 5’inden fazlasını sağlıyor ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor” bilgilerini verdi.
“Türk müteahhitlerin yurt dışında yüzde 35-40 kaybı var”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, birliğin, yurt dışında yılda 25-30 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti.

Libra, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40’ının kaybedildiğini anlatan Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçen yıl 18 milyar dolarlık iş yüklendiğini aktardı.

Yenigün, bu 3 ülkedeki pazarın kaybolmasının olumsuzluklarına dikkati çekerek, buradan doğan kaybı telafi etmek için Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’den 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar nüfusa ulaşıldığını, ülkenin coğrafi konumunun avantaj getirdiğini vurgulayan Yenigün, “Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha güzel bir ortam elde ederiz inşallah. Aksi takdirde inşaat sektöründe sıkıntı yaşarız” dedi.

“GYO modeli daha çok büyümeli”
Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, her zaman “Sadece inşaat ile kalkınma olur mu?” sorusunun sorulduğunu belirterek, inşaatın GSYH’ye katkısında oranının değişmediğini, sektörün Türkiye ile beraber büyüdüğünü söyledi.

Son yıllarda inşaat sektöründe büyük gelişmeler yaşandığını dile getiren Akgiray, “Türkiye gibi ev sahibi olmak isteyen genç nüfusun yüksek olduğu bir ülkede gayrimenkul yatırım ortaklığı modelinin (GYO) hala neden büyümediğinin cevabını anlayamıyorum. Sektörden ricamız bu konuya biraz kafa yormak lazım. Mevzuatta engel varsa algılamamızda sıkıntı varsa düzeltilmesi gerekir. Vergi muafiyeti sadece bir fırsat olarak kullanılmak isteniyorsa düzeltilmesi lazım” önerisinde de bulundu.

AA