İnşaat ruhsatını kim alır?

İnşaat ruhsatını kim alır
İmar Kanunu’na göre bir yapının inşaat çalışmalarına yasal olarak başlanılabilmesi için alınması zorunlu olan izin inşaat ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor.Peki inşaat ruhsatını kim alır? diyorsanız işte yanıtı..

Yapı inşaatına başlamadan önce Belediye İmar Müdürlüğü’ne dilekçe ile müracaat ediliyor. Dilekçe ekinde ön olur projesi bulunuyor ve uygun ise onaylanan ön olur projesine göre gerekli belgeler tamamlanarak yapı ruhsatı için müracaat ediliyor.

Yapı ruhsatı alındıktan sonra 5 yıl içerisinde inşaat tamamlanmazsa ruhsat hükmünü kaybediyor ve yenilenmesi gerekiyor. Ruhsat alındıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanmaması halinde yapı ruhsatı geçerliliğini yitiriyor.

Bu durumda inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor.İnşaat ruhsatı yenilenmiyor ise ilgili inşaat ruhsatsız ve kaçak olarak gözüküyor. Bu sebeple kaçak inşaatlar ile aynı yaptırımlara maruz kalıyor.Peki inşaat ruhsatını kim alır? diyorsanız işte yanıtı..

İnşaat ruhsatını alma sorumluluğunun kimde olduğu, taraflar arasında yapılacak bir sözleşme ile belirlenebiliyor. Sözleşmede bir açıklık yoksa, inşaat yapılacak arsanın imar durumunun alınması, plan ve projelerin belediyeden onaylatılması ve yapı izninin alınması, mülkiyet hakkıyla bağlantısı sebebiyle iş sahibinin yükümlülüğünde oluyor.

Arsa sahibi yapı izni almadan yükleniciyi inşaat yapımına zorlayamıyor. Ancak iş sahibi, bu sorumluluğunu noterde düzenlettirdiği ve gerekli yetkileri de içeren vekâletname ile yükleniciye veya onun yetkili kıldığı kişiye devretmişse, inşaat ruhsatı alma borcu yükleniciye geçiyor.

İnşaat ruhsatı maliyeti 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*