Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl oluyor ve inşaata bu süreden önce başlanmazsa yenilenmesi gerekiyor. Peki inşaat ruhsatı yenilememe cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapılar; Kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde; Kuruluş veya kişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile, İmar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılması gerekiyor.
İmar Kanununun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburi oluyor. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlı oluyor.
Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olarak belirleniyor. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor.
Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburi oluyor. Peki inşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur? İnşaat ruhsatı yenilememe cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…
İnşaat ruhsatı yenilenmezse, ilgili inşaat ruhsatsız ve kaçak olarak gözüküyor. Bu nedenle kaçak inşaatlar ile aynı yaptırımlara maruz kalıyor.
Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar:
İmar Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (…) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit ediliyor. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durduruluyor.
Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılıyor ve bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını isteniyor.
Ruhsata aykırılık olan yapılarda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılıyor ve inşaatın devamına izin veriliyor.
Aksi takdirde, ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan ev, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılıyor ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor. İdari para cezası da tahsil edilebiliyor.
2016 inşaat ruhsatı yenileme fiyatları!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com