İnşaat Platformu ilk meclis toplantısı gerçekleşti! Neler konuşuldu?

inşaatplat

Sadece ülkemizde yapımı veya proje çalışmaları devam eden 100 mega inşaat projesinin toplam büyüklüğü yaklaşık 294.9 milyar dolar. Mega projeler açısından Avrupa’da lideriz. Dünyada ise ikinci sırada yer alıyoruz. Peki, verilen bu büyüklük inşaat sektörünün kapsama alanı ile doğru orantılı mı?

Sektörün en tepesindeki isimlerin ifadesi ile inşaat sektörüne gelen vuruyor, giden vuruyor.Hem bu kadar güçlü olacaksın hem de bu gücünün etkin hale getiremeyeceksin.Ankara’da İstanbul’da sektörün sorunlarının çözümü için kimse adım atmayacak. Sektör de bu duruma seyirci kalacak. ‘Bu sürdürülebilir bir durum olmamalı’ diyen sektörün bazı duayen isimleri İnşaat Platformu’nun kurulmasını talep ettiler. Bu doğrultuda bir çağrı yapıldı. Çağrıcılar arasında ben, Mahmut Kılınç ve sektörün önde gelen isimleri vardı. Çağrıya müthiş bir ilgi oldu… Ve İnşaat Platformu ilk meclis toplantısını yaptı… Katılım 300’a yakındı.

Öneriler şu başlıklarla gündeme geldi:

Sektörün en önemli sorunları tespit edilecek. Bu sorunlara ilişkin çözümler üretilerek ilgili kurum ve kuruluşlara iletilecek. Sektörün kendi içindeki hastalıklarının tedavisi için çok dağınık bir örgütlenme yapısı bir araya getirilmeye çalışacak. Çalışmalar katılmak isteyen herkese açık olacak. Öneriler anında değerlendirilecek.

İlk öneri Büyük Kulüp’ten geldi… İstanbul’un Anadolu Yakası’nda tam bir inşaat keşmekeşi yaşanıyordu… Yerel yönetimler eli kolu bağlı bir sıkıntıya adeta seyirci kalıyordu… Aslında Anadolu Yakası’nın kendine göre avantajları da vardı… Bu nedenle ‘İnşaat ve Gayrimenkulde Riskler ve Fırsatlar’ masaya yatırıldı. Konuşmacılar tam işinin ehliydi…

İstanbul Ticaret Odası’nın tam 12 yıl başkanlığını yapan Mehmet Yıldırım, yaptığı proje ile uluslararası büyük ödüllerin sahibi olan Süleyman Varlıbaş eski ve yeniye ilişkin bilgilerini paylaştılar.

Bu iki tecrübeli ismin ardından Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, Tahincioğlu Nidapark İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk ve Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik söz aldı.

Türkiye’nin kalkınmasını eksiden artıya getiren sektörün “inşaat” olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Mehmet Yıldırım şu cümleleri önemliydi: “İnşaat sektörü kendini aşması lazım… İnşaatların yıkım ve yapım aşamasındaki durumu bir felaket. Vatandaş eziyet çekiyor. Baraj yapımında bile olmayan kirliliği yaşıyoruz. Toz ve gürültü kirliliği had safhada. Belediyeler bunu seyrediyor. Nerede Kadıköy Belediyesi… Bağdat Caddesi yenileniyor. Vatandaş toza boğuluyor. Belediye ortada yok.”

İnşaatların ada bazında yapılmadığını, parsel bazında yapıldığını vurgulayarak sözlerine başlayan Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, ise, “Bu yapılan kentsel dönüşüm değildir” diyerek yeni bir noktaya dikkat çekti.

Deprem riski taşıyan yapı stoğu çok fazla diyerek sözlerine başlayan Tahincioğlu Nidapark İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk şunları söyledi: “Bağdat Caddesi’nde tek parselde inşaat yapılabiliyor, ama büyük parsellerde inşaat yapmak istediğinizde, şerefiye sorunu çok fazla ortaya çıkıyor. Bugün Bağdat Caddesi’ni inşa ederken fiyatlandırmayı 50-60 yıl sonrasını bile öngörerek yapmalıyız.”

“Her yapılan inşaatı kentsel dönüşüm olarak görüyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik’in şu sözleri de çok çarpıcıydı: “9 aydır sektörün tüm problemleri ile ilgili toplantılar yaparak sorunları belirledik ve bunu çok yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Kentsel dönüşümün merkezi ‘insan’dır. Ada bazında kentsel dönüşüme dönmemiz gerekiyor. Bina dönüşümünün bize hiçbir faydası yok, uzun vadede kaybedeceğiz. Kadıköy’de şu ana kadar yüzde 10 yenileme yapıldı, hiç bir şey için geç kalmadık.”

Gözlem Gazetesi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*