Sanayi üretim endeksi aralıkta yüzde 4.5 ile beklentilerin üzerinde arttı. Üretimin dördüncü çeyrek artışı ise yüzde 4.2 oldu. Yılın son çeyreğinde 4 yılın en hızlı büyümesi bekleniyor. İnşaat malzemeleri üretiminde artış Aralık’ta yüzde 4.9’a çıktı
Sanayi üretim endeksi aralıkta yüzde 4.5 ile beklentilerin üzerinde arttı. Üretimin dördüncü çeyrek artışı ise yüzde 4.2 oldu. Yılın son çeyreğinde 4 yılın en hızlı büyümesi bekleniyor.
Küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler, jepolitik riskler ve iki seçime rağmen geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4 ile dünyanın en fazla büyüyen beşinci ülkesi olan Türkiye’nin, son çeyrekte de yüzde 5’in üzerinde büyümeye imza atacağının ilk sinyali sanayiden geldi. Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi aralıkta arındırılmamış bazda yüzde 4.4, son çeyrekte ise yüzde 7.4 artarak, 2015’te büyümenin güncellenen Orta Vadeli Program hedefine paralel, yüzde 4 civarında gerçekleşebileceğine işaret etti. Son çeyrekte ise yüzde 5.4’ü aşan bir rakamla 4 yılın en hızlı büyümesinin yakalaması bekleniyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 arttı.
SON ÇEYREK YÜZDE 5’İN ÜSTÜ
Analistler dördüncü çeyrek büyümesinin yüzde 5’i aşmasını bekliyor. Net ihracatın büyümeye en az iki puan katkı sağlaması beklenirken, işgünü fazlalığı da büyümeyi yukarı çeken faktörler arasında yer alacak. Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık’tan Haluk Bürümcekçi, “Son çeyrek büyüme tahminimiz yüzde 5.8” dedi. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise dördüncü çeyrekte büyümenin yüzde 5.5 olmasının beklendiğini söyledi.
SANAYİ LOKOMOTİF OLUYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, arındırılmamış rakamlarla sanayi üretimi artışının 2015 yılı son çeyreğinde yüzde 7.6 olduğunu belirterek, “Büyümenin hesaplanmasına daha çok arındırılmamış rakamların yön verdiğini düşünürsek bu rakam, 2015’in son çeyreğinde güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Bir başka deyişle son çeyrek itibarıyla sanayi tekrar ülke büyümesinin lokomotifi haline geldi ve büyümenin ana belirleyicisi oldu” dedi.
TEKSTİL VE GİYİM TOPARLANDI
Dayanıklı tüketim mallarında yıllık artış yüzde 1.5’ten 6.7’ye yükselirken, dayanıksız tüketim malları ve ara malı imalatı sırasıyla yüzde 1.1 ve 2.8 artış gösterdi. Tekstil ve giyim sektöründe üretimin aralıkta toparlandığı gözlendi. Kasım ayında yıllık bazda yüzde 0.3 gerileyen tekstil üretimi aralıkta yüzde 4.7’lik arttı. Giyim sektöründe de yıllık artış yüzde 6.3’ten 8.5’e ulaştı.
GIDADA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı artışı, yapılan kapasite artırımlarına paralel yüzde 47 ile yüksek seyretmeye devam etti. İnşaat malzemeleri üretiminde artış aralıkta yüzde 4.9’a çıktı. Diğer yandan gıda üretimi yıllık bazda düşüşünü yüzde 3.9 ile üçüncü aya taşıdı. 2015 yılında gıda yüzde 0.3 artış ile en zayıf seyreden sektörler arasında yer aldı.
TOPLAMDA YÜZDE 5.4’Ü AŞABİLİR
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sanayi üretimi verilerinin büyümede son çeyrekte yüzde 5.4’ün aşılabileceğini gösterdiğini, 2015 büyümenin ise yüzde 4 ya da biraz üzerinde gerçekleşebileceğini söyledi. Yılmaz verilerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, “OVP’de 2015 yılı GSYH artış hızı yüzde 4, son çeyrek GSYH artış hızı ise yüzde 5.4 olarak tahmin edilmişti. Sanayi üretim rakamları, hedeflere paralel geldi” dedi.
Sabah