Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, bugünkü yazısında müteahhitlik sektörüyle ilgili bilgi verdi. Karataş, ”. İş adamı yeterliliğine inşaat bilgisine sahip olmayanların bu sektöre girmemesini öneririm” dedi.
Müteahhite verene kadar; kendi arsamıza kendimiz inşaat yapsak diye düşünen çok fazla arsa sahibi ve aynı zamanda etrafında güzel paralar kazanan müteahhitleri gören, hazır “Kentsel Dönüşüm” de müteahhitlere olan talebi arttırmışken, bir müteahhitlik belgesi alıp, bu işi yapmaya karar veren birçok kişi var…
İnşaatın hepsini yapacak param da yok ama bakanlık da sıfır faizli bayağı destek veriyor. İnşaatı bir aşamaya getirdikten sonra da, gerekirse az ucuza da bir daire satarım, kabası bittikten sonra incesi kolay mantığı ile hareket edenlere naçizane söylemlerimiz olacak…
Evet “Müteahhitlik “girişimcilik ruhu ister ama aynı zamanda inşaat alanında bilgisi olmayan insanların da girişmemesi gereken bir iştir hatta daha da ötesinde bir meslektir. Bu noktada meslek mi, iş mi konusu da maalesef yasalardaki eksikliklerden dolayı tartışmaya açıktır. Bu meslek için diploma almanız istenmemektedir. Ancak İnşaat sektöründe sahada yetişmeyen ve kendini geliştirmeyen birisinin, isterse Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu olsun müteahhitlik yapması da mümkün değildir, nitekim müteahhitlik yapmayan veya yapamayan binlerce mimar-mühendis olduğu da çok ortada açıktır. Yani öncelikle bu işte; sahip olmanız gereken unsurların en başinda sermaye olması gerekse de öte yandan tecrübe veya tecrübeli bir müteahhidin size rehberliğidir. Bundan sonra girişimcilik ruhuna, yöneticilik, liderlik vasıflarına sahip; özgüvenli ve organizatör, tabi ki çok çalışkan ve cesur olmanız da gerekmektedir.
Son olarak da; uzun soluklu ve yıllara yayılan bu yatırım sürecinde, olası negatif ekonomik gelişmelerden etkilenilmesi durumunda ki bu çoğu zaman kaçınılmazdır ve mücbirdir, maddi anlamda borç batağına düşmeyecek seviyede birikmiş bir mal varlığınız olması… Yani “10 milyon TL param var müteahhit olabilir miyim?” Sorusunun net bir cevabı yoktur. Yukarıdaki yeterlilikleri sağlıyorsanız olabilirsiniz, sağlamıyorsanız isterse 1 milyar dolarınız olsun yine de müteahhitlik yapıp kar elde etmeniz mümkün olmayacaktır. Çünkü inşaat sektörü ekonomik manipülasyona çok açık bir sektördür ve fiyat performans ilişkisini iyi bilmemeniz durumunda işinizi ucuza getirmek isterken kârınızdan olabilirsiniz. Piyasa tabiri ile eğer inşaat konusunda en ince detaylara kadar bilginiz yoksa “çarpılmanız” işten bile değildir.
Özetle; müteahhit olmak, organizatör bir iş adamı veya tüccar olmaktır. İş adamı yeterliliğine inşaat bilgisine sahip olmayanların bu sektöre girmemesini öneririm. Kaş yapacağız derken, göz çıkarırsınız!
Yine de; müteahhitlere para kaptıracağıma, inşaatımı kendim yaparım fikrini söyleyenlerin haklı olduğunu düşünecek olursak; yeri gelmişken, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı bana kalp krizi riskinin en fazla müteahhitlik sektöründe olduğunu söylediğini ifade edeyim. Müteahhitler, piyasada bilinenin aksine her ne kadar çok aşırı kazanmasalar da; zamana oranla birçok meslek dalından daha fazla kazanıyorlar ama unutmamak gerekir ki; müteahhidin kazandığı para sadece yaptığının karşılığı değil, aynı zamanda aldığı riskin de karşılığıdır…
Akdeniz’de Yeni Yüzyıl