İngiltere Merkez Bankası Başkanı (BoE) Mark Carney Avrupa Birliği (AB) referandumunun ardından ekonomik görünüme ilişkin risklerin kristalleşmeye başladığını söyledi.
Carney, “İngiltere Merkez Bankası (BoE) Finansal Politika Komitesi bankalara yeterli miktarda sermaye ve likidite tamponu sağlayarak reel ekonomiyi destekliyor. Bugün ihalelerimiz yoluyla İngiltere’deki işletmeler ve hane halkı için kullanılabilecek yaklaşık 150 milyar sterlin seviyesine kadar yeni borç verme kapasitesini serbest bıraktık.” ifadelerini kullandı.
Daha önce Finansal Politika Komitesi’nin mart ayında yapığı toplantıda AB referandumunu finansal istikrarın önünde öne önemli risk olarak tanımladığını hatırlatan Carney, “Bu risklerden bazıları kristalleşmeye başladı.” dedi.
İngiltere’de gelecek dönemde ticari konut kredilerinin koşullarında sıkılaştırmanın görülmesinin beklendiğini dile getiren Carney, “Ticari konutlara yönelik dış sermaye akışı 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 50 oranında azaldı.” dedi.
– “Referandum yatırımları erteletti”
AB referandumun iş dünyasının kararlarını yakından etkilediğine işaret eden Carney, “Özellikle referandum getirdiği belirsizlik sebebiyle yatırımları, inşaat ve konut aktivitesini içeren gibi büyük çaplı ekonomik kararların ertelendiğine dair daha fazla işaret görüyoruz.” şeklinde konuştu.
İngiliz sterlinin AB referandumun sonrasında sert değer kayıpları yaşamasına da değinen Carney, “Sterlindeki sert düşüşler, talep göz önüne alındığında, İngiltere’deki ihracatçılara destek oluyor.” açıklamasında bulundu.
İngiltere’nin referandum sonucu ile yeni bir belirsizlik sürecine girdiğine dikkati çeken Carney, “İngiltere Merkez Bankası’nın çabaları düzenlemeler devam ederken piyasa ve ekonomide oluşan volatiliteyi hemen ve tamamıyla dengeleyemeyecektir.” ifadesini kullandı.
Carney, İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde referandum sonucundan kaynaklı oynaklıkları giderebilmek için gerekli her adımı atmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
AA