İstanbul’daki trafik yoğunluğunun artarak devam etmesiyle birlikte ortaya çıkan otopark sorunu için İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Avrupai bir çözü önerisi geldi.
Avrupa ve Amerika’daki otopark çözümlerini örnek alan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni yapılacak projelerde yapılacak irtifaklandırma yapılarak hem otopark sorununa çözüm üretilebileceğini hem de gayrimenkulde yeni bir yatırım aracı yaratılabileceğini açıkladı.
Otopark sıkıntısının Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşandığına işaret eden Nazmi Durbakayım Fransa’da daire ve otoparklara ayrı ayrı irtifak tapusu verildiğine vurgu yaparak, ayrı bir ekonomik değer yaratıldığının altını çizdi. İstanbul’da birçok projede atıl otopark alanlarının bulunduğunu ifade eden Durbakayım “Dairesinden ayrı bir otopark irtifak tapusuna sahip olan daire maliki, bunu isterse satabilir isterse başkasına kiralayabilir. Veya kat irtifakı ayrı olan bir projeden daire almak isterse otoparksız satın alma alternatifinden faydalanabilir. Projede boş kalan otopark alanları aynı binada veya yakın çevredeki ihtiyaç sahiplerine satılabilir” şeklinde yatırım ve işletim alternatiflerinin yaratılabileceğini ifade etti.
Nazmi Durbakayım bu yöntem ile hem daire sahibinin kazanacağını hem de devlete yeni bir gelir kapısının açılabileceğinin altını çizdi. Diğer taraftan bina ihtiyacı dışında yapılacak otoparkların da belli bir yüzdesinin (ayrı bir kat olabilir) ilgili belediyeye kıymetlendirme veya imar artışı bedeli olarak verilebilmesi durumunda; söz konusu belediyesine bu otopark yerlerini satarak veya kiralayarak kaynak sağlayabileceğini kaydetti.
Apartman, Park ve Yol Altları Değerlendirilebilir
Otopark sorununa farklı ülkelerde farklı yöntemler geliştirildiğine işaret eden Nazmi Durbakayım San Francisco örneğinde olduğu gibi binaların zemin üstündeki katlarının otopark olarak yapılmasına ve bu alanların emsal inşaat hakkına dahil edilebileceğini de sözlerine ekledi. Nazmi Durbakayım trafiğin çok yoğun olduğu alanlarda ise Portekiz’de olduğu gibi parkların ve yolların altlarına da otopark yapılarak genel kullanıma açılarak soruna kısmi çözümler getirilebileceğini açıkladı.
Ek Emsal Hakk’ı ile Çözüm Üretimi
Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli gibi trafiğin ve otopark konusunda en yoğun bölgelerde yer alan parsellerin genelde 100 ila 600 metrekare arası büyüklükte bulunduğunu hatırlatan İNDER Başkanı Durbakayım, “Küçük parsellerin birleşmesinden doğan parsellere ilave inşaat hakkı verilmelidir. Küçük parsellerde kapalı otopark yapmak mümkün olamıyor, yapılsa da sirkülasyon alanlarından otopark katlarında park sahası kalmıyor. Küçük parsellerde yapılan küçük binalarda da binanın girişi ve merpenler için ayrılan alanlar standart olarak büyük bir bina ile aynı büyüklükte oluyor. Aynı büyüklükteki merpen alanı ile bina girişinden daha büyük ve fazla dair faydalandığında inşaat emsal hakkı daha randımanlı kullanılabilir. Küçük parsellerin birleşmesini özendirmek için birleşen parsellerin belli metrekarelere eriştiğinde imar hakkına belli bir oranda hak ilave edilebilir. Bu şekilde daha büyük parsellerde daha az TAKS kullanmak sureti ile daha fazla yeşil alan kullanma olanağı, ortak alanların daha randımanlı kullanılması ve otopark alanları yaratılarak yönetim giderlerinin daha uygun olmasına olanak sağlanır” bilgisini paylaştı.
Sözcü