Türkiye İMSAD tarafından kentsel mekan kalitesinin ve yaşanılabilirlik düzeyinin arttırılmasını desteklemek amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen “Kentsel Tasarımda Kalite Ödülü”nü Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi ile projenin mimarları Büşra Al, İlker İğdeli ve Berrin Özdemir ile İzmir Büyükşehir Belediyesi kazandı. Söke Belediyesi İmar Planlamasına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarışmasını düzenleyen Söke Belediyesi’ne ise Jüri Özel Ödülü verildi.
Türkiye İMSAD ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliği ile bu yıl ilki düzenlenen Kentsel Tasarımda Kalite Ödülü, 26 Kasım’da 7. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi kapsamında Tarabya Otel’de yapılan ödül töreninde sahiplerini buldu.
Kentsel mekan kalitesinin ve yaşanılabilirlik düzeyinin arttırılması, bu yönde yapılan çalışmaların desteklenerek özendirilmesi amacıyla hayata geçen yarışmada planlama ve mimariden bağımsız olmayan, kentsel ölçeğe vurgu yapan kentsel tasarım projeleri değerlendirmeye alındı. Yard. Doç. Dr. Bahar Aksel, Yard. Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, Prof. Dr. Zekai Görgülü, Ersen Gürsel, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer ve Semra Teber’den oluşan jüri heyeti tarafından değerlendirilen projeler arasında yarışmanın kazananı Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi ile projenin mimarları Büşra Al, İlker İğdeli ve Berrin Özdemir ile birlikte yarışmayı açan İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi adına ödülü Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin aldı.
Kentin önemli bir bölümünde mevcut olan imar planının yürürlüğünü durdurarak, yarışma yöntemi ile kentsel tasarımla yeni bir planlamanın oluşmasına fırsat tanıyan ve kısıtlı olanaklarla bu süreci gerçekleştirerek “Söke Belediyesi İmar Planlamasına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarışması”nı düzenleyen Söke Belediyesi’ne ise Jüri Özel Ödülü verildi. Söke Belediyesinin kazandığı ödül Söke Belediye Başkan Yardımcısı Mine Aşçı’ya takdim edildi.
Suphi Şahin “Kentsel dönüşüme bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşıyoruz”
Ödüle ilişkin açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin, Kentsel Dönüşümün yalnızca eski binaların yıkılarak yenileriyle değiştirilmesi olmadığına dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüme bütüncül bir bakış açısı ile yaklaştığını vurgulayan Şahin, kentin master planına, hedeflenen vizyonuna ve stratejik planına uyumlu kentsel dönüşüm proje ve uygulamalarının geliştirilmesini hedeflediğini vurgulayarak, proje süreci ile ilgili şunları anlattı: “İzmir’de üst ölçekli plan kararları ile tespit edilen 11 bin 200 hektarlık konut alanı bulunmakta olup, bunun yaklaşık yüzde 40’lık bölümünü oluşturan 4 bin 700 hektarlık alanın sağlıklaştırma ve yenilemeye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında kentsel dönüşüm ve yenileme proje çalışmalarına, vatandaşların can ve mal güvenliği düşünülerek Kadifekale ve Yeşildere gibi ‘Afete Maruz Bölgeler’den başlamıştır. Bu bölgelerde tamamlanan projelerin yanı sıra pek çok mahalle ve bölgeyi kapsayan daha 287 hektarlık alanda, yerinde dönüşüm hedefi ile çalışmalar sürdürülüyor. Aktepe ve Emrez mahalleleri bu hedef doğrultusunda yürütülen en büyük projeler. Burada kentsel tasarım ve mimari fikir projelerinin ulusal bir yarışma ile elde edilmesi kararı alındı ve süreç 10 ayda tamamlandı. 2 aşamada yapılan yarışmaya 31 proje ekibi katıldı. İkinci aşamaya kalan 10 adet projeden ise jüri üyelerinin değerlendirilmesi ile 5 eşdeğer ve 5 mansiyon ödüle layık bulundu.”
Kentsel Tasarımda Kalite Ödülü değerli bir platform
Türkiye İMSAD Kentsel Tasarımda Kalite Ödülü Başarı Plaketi alan Mimar Büşra Al ise yarışmaya ilişkin şunları söyledi: “Kentsel Tasarımda Kalite Ödülü düşüncesi için Türkiye İMSAD’a teşekkür etmek istiyoruz. Başvurduğumuz projenin içeriğinin ödüllendirilmiş olması da bizim için çok değerli. Bilindik yıkarak yapma, rant için kentsel dönüşüm, yüksek katlı yapılar elde etme gibi negatif jenerik kavramlara karşı duran ve yerinde dönüşüm kendi yerine ait tipolojilerin üretilmesi, her değdiği kent dinamiğine ayrı cevap veren, yer ile ilişki kuran ve tüm canlıların tasarımın odağında olduğu bir master plan çalışmasını değerli bulmaları ve ödüllendirmelerini büyük bir saygıyla karşılıyoruz. Söylemi ve prodüksiyonu ‘insan ve canlı’ üzerine kurulu bir işin bu ortamda değerli bulunması çok sevindirici. Türkiye İMSAD’ın yarışması, Türkiye’de henüz yeni sayılabilecek kentsel tasarım kavramı üzerine yarışmayla üretilmiş işleri önemseyen ve ödüllendiren bir ortam sağlıyor. Türkiye İMSAD Ödülü, daha önce ödüllendirilmiş olan Türkiye mimarlık ortamındaki kentsel tasarım yarışmaları katılımcıları arasında düzenlenmesi, seçilenler arasından seçilme şansını sağlaması bakımından oldukça önemli bir yer ediniyor” dedi.
Kentsel dönüşüm projelerinin kalitesini artırmak amaçlanıyor
Türkiye İMSAD Kentsel Tasarımda Kalite Ödülü Jürisi tarafından yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: “Kentsel dönüşüm ve yenileme olgusunun ivmelenerek öne çıktığı Türkiye ortamında kentsel tasarımda kalite, vazgeçilmez bir beklenti ve ön koşul oluşturmaktadır. Kentsel dönüşüm kentsel çevrenin standartlarını ve yaşam kalitesini arttırmak için yeni araştırmalara ve yaklaşımlara zemin oluşturan bir fırsat olarak görülmelidir. Gündemlerindeki dönüşüm projelerini çok girdili araştırma süreçlerinden beslenen yarışmacı tasarımlar yolu ile elde eden kurum ve yerel yönetimler desteklenmelidir.”